Hledáte jednoduchý veganský recept na cizrnu na paprice? Tento recept je jednoduchý na přípravu a chutná všem, i těm, kteří normálně luštěniny nejedí. Toto jídlo je veganské, pokud ale neseženete rostlinnou smetanu a nemáte problém s tolerancí mléka (nebo veganem nejste), pak samozřejmě můžete
Číst dálKadeřávková polévka s mungo fazolkami

Tato polévka se výborně hodí do chladnějšího období (podzim, zima) a díky mungo fazolkám se hodí i jako lehčí oběd např. v kombinaci s kvalitním kváskovým pečivem. Kadeřávek je dobrým zdrojem kyseliny listové (i když ta je citlivá na tepelnou úpravu – má proto smysl ji
Číst dálDýňový dezert s řeckým jogurtem i s variantou bez mléka

Tento dezert je opravdu jednoduchý a skvěle se hodí pro období podzimu. Pro zpestření chutí můžete přidat ještě koření: špetku mletého zázvoru a muškátového oříšku a skvěle bude chutnat i perníkové koření. Já zvyknu mít již předem hotovy základy pro recepty. V tomto případě je
Číst dálHovězí ragů se zeleninou a celozrnnými těstovinami

Tohle jídlo je ideální připravovat v kombinaci s masovým vývarem. Maso z něj jednoduše použijete na tento recept. Já to dělávám tak, že si jako základ přiravím vývar a maso z něj si uložím do lednice, nebo rovnou zpracuji. Tím, že využijete maso z dlouho taženého
Číst dálCizrnový burgr

Tento recept dělám tak, že najednou zpracuji schválně velikou směs, kterou si rovnou připravím i do mrazáku. Je to výhodné v situacích, kdy není moc času připracovat jídlo. Takový burgr si můžete dát s burgrovou bulkou, sázeným vejcem, kvašenou zeleninou a avokádovou pastou (avokádo
Číst dálCizrnový hummus

Cizrnový hummus je univerzální jídlo. Hodí se buď na pečivo ke snídani či svačině, případně si jej můžete dát s pečenou zeleninou a třeba pohankou jako lehčí oběd.
Číst dálJemná cizrna s pečenou dýní a miso pastou

Toto jídlo může připomínat klasické kari, ale není tomu tak – koření je tady skutečně jen malinko, navíc je tady hojně čerstvých bylinek, které v kombinaci s miso pastou a shoyu omáčkou jídlu dodávají osvěžující termiku. Vhodné je tak i pro teplejší období –
Číst dálFazolová pomazánka s houbami/paprikou

Výborná pomazánka na podzim/zimu. Když můj syn nejedl nějaké období houby, tak tuto pomazánku snědl a ještě si přidal :-). Nemusela jsem ani lhát, houby jsem mu v tom přiznala a vůbec to nevadilo :-). Obměna: Pokud ale houby nemáte rádi, vyzkoušejte tu
Číst dálFazolky adzuki s kysaným zelím a pohankou

Toto je úžasný recept do chladnějšího období, ideálně pro podzim a zimu. Recept je inspirován receptem od Petra Klímy z jeho nádherné Luštěninové kuchařky. Pokud máte rádi luštěniny, moc tuto kuchařku doporučuji :-). Tento recept neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro lidi
Číst dálPošírovaný losos s pečenou zeleninou

Velmi doporučuji tuto šetrnou úpravu (případně přípravu na páře) používat na veškeré ryby, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny – především lososa a makrelu. Je velká škoda kupovat kvalitní ryby a pak je restovat na rozpálené pánvi při vysokých teplotách, kde se
Číst dál