Výborná pomazánka na podzim/zimu. Když můj syn nejedl nějaké období houby, tak tuto pomazánku snědl a ještě si přidal :-). Nemusela jsem ani lhát, houby jsem mu v tom přiznala a vůbec to nevadilo :-). 

Obměna: Pokud ale houby nemáte rádi, vyzkoušejte tu samou pomazánku a namísto hub zvolte papriku, kterou připravíte tím samým způsobem. Případně tak máte alternativu, kterou můžete střídat.

Recept je inspirován receptem Petra Klímy z jeho výborné Luštěninové kuchařky :-).

Fazolovo-houbová pomazánka

Celkový čas 20 minutes
Chod snídaně, svačina

Suroviny
  

  • 120 g uvařených fazolek adzuki
  • 250 g hub (můžete dát čerstvé lesní houby, příp. hlívu)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky provensálskych bylinek (rozmarýn, tymián)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce omáčky tamari
  • 80 g předem namočených ořechů (mandle, vlašské ořechy)
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • citronová šťáva

Postup
 

  • Nejdříve zapneme troubu na 170 stupňů.
  • Očistíme si houby a nakrájíme je na větší kusy. Vložíme je do papírem vyloženého pekáčku. Pŕidáme čerstvé bylinky, omáčku tamari, olivový olej a česnek. Pořádně promícháme a pečeme 20 min.
  • Pak všechny ingredience vložíme do mixéru, přidáváme průběžně dle potřeby vodu. Mixujeme do vzniku jemné konzistence.
  • Podáváme na kváskové pečivo společně s fermentovanou zeleninou.
Klíčová slova adzuki, houby, podzim, pomazánka, zima