Výborná pomazánka na podzim/zimu. Když můj syn nejedl nějaké období houby, tak tuto pomazánku snědl a ještě si přidal :-). Nemusela jsem ani lhát, houby jsem mu v tom přiznala a vůbec to nevadilo :-).
Obměna: Pokud ale houby nemáte rádi, vyzkoušejte tu samou pomazánku a namísto hub zvolte papriku, kterou připravíte tím samým způsobem. Případně tak máte alternativu, kterou můžete střídat.
Recept je inspirován receptem Petra Klímy z jeho výborné Luštěninové kuchařky :-).
Fazolovo-houbová pomazánka
Celkový čas 20 minutes minut
Chod snídaně, svačina
Suroviny
- 120 g uvařených fazolek adzuki
- 250 g hub (můžete dát čerstvé lesní houby, příp. hlívu)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky provensálskych bylinek (rozmarýn, tymián)
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce omáčky tamari
- 80 g předem namočených ořechů (mandle, vlašské ořechy)
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžička soli
- 1 lžička uzené papriky
- citronová šťáva
Postup
- Nejdříve zapneme troubu na 170 stupňů.
- Očistíme si houby a nakrájíme je na větší kusy. Vložíme je do papírem vyloženého pekáčku. Pŕidáme čerstvé bylinky, omáčku tamari, olivový olej a česnek. Pořádně promícháme a pečeme 20 min.
- Pak všechny ingredience vložíme do mixéru, přidáváme průběžně dle potřeby vodu. Mixujeme do vzniku jemné konzistence.
- Podáváme na kváskové pečivo společně s fermentovanou zeleninou.
Klíčová slova adzuki, houby, podzim, pomazánka, zima