Velmi doporučuji tuto šetrnou úpravu (případně přípravu na páře) používat na veškeré ryby, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny – především lososa a makrelu. Je velká škoda kupovat kvalitní ryby a pak je restovat na rozpálené pánvi při vysokých teplotách, kde se tyto esenciální živiny znehodnotí.
Tip: Z vývaru, ve kterém se pošíroval
losos si uvaříme rovnou rybí polévku.
Pošírovaný losos s pečenou zeleninou
Celkový čas 30 minutes minut
Chod lehčí oběd, lehčí večeře
počet porcí 2 porce
Suroviny
Na přípravu lososa
- 250 g losos filet z divokého odlovu
- 400 ml vývaru ideálně rybího
- 3 bobkové listy
- 1 lžička celého pepře
- sůl, pepř na filer
- citron
Na přípravu zeleniny
- 1 batáta
- 4 mrkve
- 1/2 pórku
- 1/4 řapíkatého celeru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce miso pasty
- 2 stroužky česneku
Postup
Zelenina
- Nejdřív si připravíme zeleninu. Zapneme troubu na 180 stupňů. Mrkve a batátu nakrájíme na kostky, pórek a řapíkatý celer na menší kousky.
- Mrkev a batátu si dáme na pečícím papírem vyložený plech. V hrnku smícháme olivový olej a miso pastu a rozmícháme na pastu. Tu přidáme k zelenině a pořádně zamícháme. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
- Pórek s řapíkatým celerem si dáme do pařáčku. Já je dávam do rýžovaru na 10 min na program „pára“.
- Česnek nakrájíme na plátky a přidáme do trouby na závěrečných 5 minut pečení.
Losos
- Připravíme si vývar. Do hrnce dáme vývar, bobkové listy a celý pepř. Necháme zahřát těsně pod bod varu.
- Lososa zbavíme kůže – tu přidáme do vývaru. Lososa nasolíme, napepříme a přidáme do vývaru. Stáhneme na nejnižší plamen a pošírujeme cca 8 minut.
- Upečenou zeleninu smícháme s uvařeným pórkem a řapíkatým celerem a podáváme s lososema citronem.
Klíčová slova losos, pošírování