Tato polévka se
výborně hodí do chladnějšího období (podzim, zima) a díky mungo fazolkám se
hodí i jako lehčí oběd např. v kombinaci s kvalitním kváskovým
pečivem.
Kadeřávek je dobrým
zdrojem kyseliny listové (i když ta je citlivá na tepelnou úpravu – má proto
smysl ji u vaření přidávat až na závěr, ztlumit teplotu a jen krátce povařit do
změknutí), železa a vápníku. Perfektně se tak proto hodí např. pro těhotné
ženy, nebo ženy plánující těhotenství. Jen pozor, aby se železo dobře vstřebávalo,
je výhodné polévku pokapat citronovou šťávou při podávání.
Kadeřávková polévka s mungo fazolkami
Čas přípravy 10 minutes minut
Doba vaření 30 minutes minut
Suroviny
- 200 g předem namočených mungo fazolek
- 150 g kadeřávku (je možné použít i kombinaci se špenátem 😊)
- 1 pastinák nakrájený na kostky
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- zeleninový vývar
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky hingu (asafoetida)
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- 1/2 lžičky kari koření (pokud nemáte výše uvedené koření, použijte jednoduše víc kari)
- sůl
- olivový olej
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup
- Zahřejme olej v hrnci a až budete cítit teplo do výšky cca 15 cm, přidáme semínka hořčice. Až začnou pukat, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, chvilku restujeme a pak přidáme kurkumu s hingem a kari.
- Po chvilce restování vlijeme zeleninový vývar (cca 1,5 - 2 litry) a mungo fazolky s pastinákem. Vaříme do měkka – zhruba 20-30 minut.
- Až jsou fazolky měkké, přidáme kadeřávek (nakrájený na 5cm kousky) a vaříme dalších pár minut. Pár krát zapulzujeme tyčovým mixérem.
- Na závěr dochutíme solí a podáváme s nasekanou petrželkou. Já ještě zvyknu malinko pokapat citrónem, aby se železo lépe vstřebávalo.