Tato polévka se výborně hodí do chladnějšího období (podzim, zima) a díky mungo fazolkám se hodí i jako lehčí oběd např. v kombinaci s kvalitním kváskovým pečivem.

Kadeřávek je dobrým zdrojem kyseliny listové (i když ta je citlivá na tepelnou úpravu – má proto smysl ji u vaření přidávat až na závěr, ztlumit teplotu a jen krátce povařit do změknutí), železa a vápníku. Perfektně se tak proto hodí např. pro těhotné ženy, nebo ženy plánující těhotenství. Jen pozor, aby se železo dobře vstřebávalo, je výhodné polévku pokapat citronovou šťávou při podávání. 

Kadeřávková polévka s mungo fazolkami

Čas přípravy 10 minutes
Doba vaření 30 minutes

Suroviny
  

  • 200 g předem namočených mungo fazolek
  • 150 g kadeřávku (je možné použít i kombinaci se špenátem 😊)
  • 1 pastinák nakrájený na kostky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • zeleninový vývar
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky hingu (asafoetida)
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky kari koření (pokud nemáte výše uvedené koření, použijte jednoduše víc kari)
  • sůl
  • olivový olej
  • nasekaná petrželka na ozdobu

Postup
 

  • Zahřejme olej v hrnci a až budete cítit teplo do výšky cca 15 cm, přidáme semínka hořčice. Až začnou pukat, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, chvilku restujeme a pak přidáme kurkumu s hingem a kari.
  • Po chvilce restování vlijeme zeleninový vývar (cca 1,5 - 2 litry) a mungo fazolky s pastinákem. Vaříme do měkka – zhruba 20-30 minut.
  • Až jsou fazolky měkké, přidáme kadeřávek (nakrájený na 5cm kousky) a vaříme dalších pár minut. Pár krát zapulzujeme tyčovým mixérem.
  • Na závěr dochutíme solí a podáváme s nasekanou petrželkou. Já ještě zvyknu malinko pokapat citrónem, aby se železo lépe vstřebávalo.