Ideální je, pokud již máte předem uvařené fazole. Já to dělám tak, že si je min 1 den namáčím, pak je vařím v tlakovém hrnci na 15 minut. Vařím vždy velké množství – cca 500 g suchých fazolí. Uvařené fazole si schovám v lednici, příp. část v mrazáku, a mám k dispozici hotový základ pro nějakou polévku, hlavní chod a svačinu.

Tuto pomazánku jsem dělala společně se svým 4letým synem, kterého příprava moc bavila a pomazánka chutnala. Výhoda zapojení dětí do vaření je ta, že pak s menší pravděpodobností odmítnou jídlo, které si samy připraví. Mají možnost být součástí procesu, vidět suroviny, ze kterých se vaří. My si často i listujeme v oblíbené potravinové „encyklopedii“ BioAbecedář od Hanky Zemanové, kde si jednotlivé potraviny ukazujeme a bavíme se o tom, jak se co pěstuje, k čemu se to pak používá, jak to vypadá, než se to oloupe (např. ořechy), atp. Zapojení dětí do celého procesu přípravy potravin (výběr receptu, nákup potravin, samotná příprava..) vytváří kladný vztah k přípravě zdravého a kvalitního jídla obecně.

Pomazánku vyzkoušejte na domácím kváskovém pečivu, a pokud nekváskujete, vyzkoušejte tyto žitné housky.

Pomazánka se hodí jako forma svačiny, nebo slané snídaně.

Pomazánka z bílých fazolí a sušených rajčat - Lýdia Pokorná - Poradkyně pro výživu

Pomazánka z bílých fazolí a sušených rajčat

Čas přípravy 10 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes
počet porcí 10 porcí

Suroviny
  

  • 350 g uvařených fazolí navy (nebo 1 plechovka)
  • hrst sušených rajčat, nakrájených
  • 2 lžíce olivového oleje (extra panenský)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 stroužek česneku
  • špetka bílého pepře
  • 1 lžíce tamari (dochutit opatrně, ať není moc slaná, dochutit lze i klasicky solí)
  • 5 lžic vody (příp. i víc, pokud bude konzistence tuhá)
  • citrónová šťáva na dochucení
  • hrst petrželky

Postup
 

  • Všechny ingredience mixujte v kvalitním mixéru do konzistence pomazánky. Pokud bude moc tuhá, přidejte trochu vody. Dochuťte dle vlastních preferencí.