Tento dezert je opravdu jednoduchý a skvěle se hodí pro období podzimu. Pro zpestření chutí můžete přidat ještě koření: špetku mletého zázvoru a muškátového oříšku a skvěle bude chutnat i perníkové koření. Já zvyknu mít již předem hotovy základy pro recepty. V tomto případě je to dýňové pyré, které si připravuji kdykoli zpracovávám dýni. Doporučuji tedy dýni zpracovat celou – část použít do polévky, nebo na hlavní jídlo (např. toto báječné čočkové kari) a zbytek si nechat např. na tento dezert :-).

Obměny: Pokud nemůžete mléčné produkty (netolerujete laktózu, nebo bílkovinu kravského mléka), můžete krém vytvořit z kvalitního sójového jogurtu (značka Sojade). Krém připravíte tak, že jogurt vylijete na potravinářskou gázu a necháte odkapat. Jogurt díky tomu nebude tak řídký a stačí pak už jen zamíchat s medem a máte hotovo.

Dýňový dezert s řeckým jogurtem

Čas přípravy 15 minut
Doba vaření 30 minut

Suroviny
  

Na těsto

  • 400 g dýňového pyré
  • 150 g ovesných, nebo pohankových vloček
  • 50 g ghí, nebo kokosového oleje
  • 3 vejce
  • Lžička kypřicího prášku (bezfosfátového)
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g proteinu dle chuti a preferencí (příp. lze vynechat)

Na polevu

  • 200 g řeckého jogurtu
  • lžíce medu

Postup
 

  • Já začínám s tím, že mám dýňové pyré již hotové - většinu příprav a základů si dělám předem na různá jídla na víc dní dopředu. Pokud pyré nemáte, jednoduše si jej připravíte takto: dýni očistíte, vydlabete a nakrájíte na kostky. Ty uvaříte v páře a pak rozmixujete na pyré.
  • Zapněte troubu na 150 stupňů.
  • Oddělte žloutky od bílků.
  • V misce společně smíchejte pyré, žloutky, vločky, tuk, kypřicí prášek, cukr a protein.
  • Ušlehejte sníh z bílků a lehce jej vmíchejte do těsta.
  • Vylijte těsto do silikonové formy na koláč, nebo na biskupský chlebík a pečte 30-40 minut na 150 stupňů.
  • Mezitím si připravte krém a to tak, že našleháte jogurt s medem. Krémem potřete vychladnutou buchtu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating