Zapečené fazole s rajčaty

Zapečené fazole s rajčaty

Chcete do jídelníčku přidat luštěniny ve formě, ve které budou chutnat neodolatelně? Vyzkoušejte tento recept, přidejte k němu kus kvalitního pečiva a hodit se bude taky klidně menší sklenka červeného vína :-).  Můj tip: Uvařte si najednou větší množství těchto fazolí. Část směsi

Číst dál

Cizrnová polévka s lilkem a cuketou

Cizrnová polévka s lilkem a cuketou

Výborná polévka do chladnějšího období, která příjemně zahřeje, ale hlavně zasytí. Hutnější polévky s větším množstvím zdroje bílkovin se perfektně hodí na odlehčený oběd nebo večeři, ideálně v kombinaci s kváskovým pečivem, nebo obilnou plackou. Případně takovou polévku můžete využít i jako formu snídaně nebo svačiny.

Číst dál

Cizrna na paprice – vegan

Cizrna na paprice – vegan

Jednoduchý recept, který bude chutnat i těm, kteří moc luštěniny nejí a rádi by je do jídelníčku přidali. Toto jídlo je veganské, pokud ale neseženete rostlinnou smetanu a nemáte problém s tolerancí mléka, pak samozřejmě můžete použít. Tento recept je vhodný i pro bezlepkovou dietu,

Číst dál

Kadeřávková polévka s mungo fazolkami

Kadeřávková polévka s mungo fazolkami

Tato polévka se výborně hodí do chladnějšího období (podzim, zima) a díky mungo fazolkám se hodí i jako lehčí oběd např. v kombinaci s kvalitním kváskovým pečivem. Kadeřávek je dobrým zdrojem kyseliny listové (i když ta je citlivá na tepelnou úpravu – má proto smysl ji

Číst dál

Cizrnový burgr

Cizrnový burgr

Tento recept dělám tak, že najednou zpracuji schválně velikou směs, kterou si rovnou připravím i do mrazáku. Je to výhodné v situacích, kdy není moc času připracovat jídlo. Takový burgr si můžete dát s burgrovou bulkou, sázeným vejcem, kvašenou zeleninou a avokádovou pastou (avokádo

Číst dál

Jemná cizrna s pečenou dýní a miso pastou

Jemná cizrna s pečenou dýní a miso pastou

Toto jídlo může připomínat klasické kari, ale není tomu tak – koření je tady skutečně jen malinko, navíc je tady hojně čerstvých bylinek, které v kombinaci s miso pastou a shoyu omáčkou jídlu dodávají osvěžující termiku. Vhodné je tak i pro teplejší období –

Číst dál

Fazolky adzuki s kysaným zelím a pohankou

Fazolky adzuki s kysaným zelím a pohankou

Toto je úžasný recept do chladnějšího období, ideálně pro podzim a zimu. Recept je inspirován receptem od Petra Klímy z jeho nádherné Luštěninové kuchařky. Pokud máte rádi luštěniny, moc tuto kuchařku doporučuji :-).  Tento recept neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro lidi

Číst dál

Podzimní dýňový salát s fazolemi a kozím sýrem

Podzimní dýňový salát

Toto jídlo je ideální pro podzimní chladnější večery, kdy je lepší do kuchyně zařazovat teplé a výživné pokrmy. Dýně je královnou podzimu, proto nesmí chybět v kuchyni – u nás je velmi oblíbená a často z ní vařím polévky, curry (např. z čočky, nebo z cizrny), nebo ji

Číst dál

Placky z červené čočky

Placky z červené čočky

Tyto placičky jsou velmi univerzální – hodí se jak na svačinu, nebo snídani, tak i na lehčí oběd nebo večeři, ideálně v kombinaci s teplou polévkou. Pokud vyrážíte na cesty, je to taky možnost, jak mít s sebou chutné a kvalitní jídlo do krabičky. 

Číst dál

Jemné curry z dýně a červené čočky

Jemné curry z dýně a červené čočky

Pokud budete namáčet červenou čočku, rovnou jí namočte víc, ať z ní připravíte rovnou víc jídel. Zkusit můzete připravit např. ještě dýňovo-čočkovou polévku, nebo čočkové placky.  Pokud se rozhodnete pro čočkové placky, rovnou si uvařte i víc rýže, ať máte již hotový základ pro

Číst dál