Ideální je, pokud již máte předem uvařené fazole. Já to dělám tak, že si je min 1 den namáčím, pak je vařím v tlakovém hrnci na 15 minut. Vařím vždy velké množství – cca 500 g suchých fazolí. Uvařené fazole si
Číst dálDomácí žitné housky
Jedná se o velmi jednoduchý recept na žitné celozrnné pečivo. Doporučuji vždy používat kváskové celozrnné pečivo, protože má řadu výhod oproti rychlenému pečivu, bohužel ne každý má doma čas a systém na kváskování, čemu rozumím. Proto se snažím ukázat alternativu, jak si
Číst dálČokoládové pralinky
Tento recept můžete taky zkusit na Vánoce :-). Je ultra rychlý a výsledek je famózní! Navíc toto je dobrota, kterou můžete mlsat celoročně, nejen na Vánoce. Stačí 1-2 pralinky na zahnání chuti na sladké. Dál můžete zkusit tento recept na báječné linecké
Číst dálZapečené fazole s rajčaty
Chcete do jídelníčku přidat luštěniny ve formě, ve které budou chutnat neodolatelně? Vyzkoušejte tento recept, přidejte k němu kus kvalitního pečiva a hodit se bude taky klidně menší sklenka červeného vína :-). Můj tip: Uvařte si najednou větší množství těchto fazolí. Část směsi
Číst dálCizrnová polévka s lilkem a cuketou
Výborná polévka do chladnějšího období, která příjemně zahřeje, ale hlavně zasytí. Hutnější polévky s větším množstvím zdroje bílkovin se perfektně hodí na odlehčený oběd nebo večeři, ideálně v kombinaci s kváskovým pečivem, nebo obilnou plackou. Případně takovou polévku můžete využít i jako formu snídaně nebo svačiny.
Číst dálCizrna na paprice – vegan
Hledáte jednoduchý veganský recept na cizrnu na paprice? Tento recept je jednoduchý na přípravu a chutná všem, i těm, kteří normálně luštěniny nejedí. Toto jídlo je veganské, pokud ale neseženete rostlinnou smetanu a nemáte problém s tolerancí mléka (nebo veganem nejste), pak samozřejmě můžete
Číst dálKadeřávková polévka s mungo fazolkami
Tato polévka se výborně hodí do chladnějšího období (podzim, zima) a díky mungo fazolkám se hodí i jako lehčí oběd např. v kombinaci s kvalitním kváskovým pečivem. Kadeřávek je dobrým zdrojem kyseliny listové (i když ta je citlivá na tepelnou úpravu – má proto smysl ji
Číst dálCizrnový hummus
Cizrnový hummus je univerzální jídlo. Hodí se buď na pečivo ke snídani či svačině, případně si jej můžete dát s pečenou zeleninou a třeba pohankou jako lehčí oběd.
Číst dálJemná cizrna s pečenou dýní a miso pastou
Toto jídlo může připomínat klasické kari, ale není tomu tak – koření je tady skutečně jen malinko, navíc je tady hojně čerstvých bylinek, které v kombinaci s miso pastou a shoyu omáčkou jídlu dodávají osvěžující termiku. Vhodné je tak i pro teplejší období –
Číst dálFazolová pomazánka s houbami/paprikou
Výborná pomazánka na podzim/zimu. Když můj syn nejedl nějaké období houby, tak tuto pomazánku snědl a ještě si přidal :-). Nemusela jsem ani lhát, houby jsem mu v tom přiznala a vůbec to nevadilo :-). Obměna: Pokud ale houby nemáte rádi, vyzkoušejte tu
Číst dál