Chcete do jídelníčku přidat luštěniny
ve formě, ve které budou chutnat neodolatelně? Vyzkoušejte tento recept,
přidejte k němu kus kvalitního pečiva a hodit se bude taky klidně menší sklenka
červeného vína :-).
Můj tip: Uvařte si najednou větší množství těchto fazolí. Část
směsi si dáte k večeři a co se nesní, můžete jednoduše
rozmixovat a vznikne vám naprosto úžasná fazolovo-rajčatová pomazánka ke
svačině nebo snídani. A máte tak další luštěninový chod pro zpestření vašeho
jídelníčku :-).
Zapečené fazole s rajčaty
Celkový čas 1 hour hr
počet porcí 4 porce
Suroviny
- 500 g uvařených bílých fazolí (příp. i fazolí ledvina)
- 2 šalotky nakrájených najemno
- 2 stroužky česneku nakrájeného nadrobno
- 500 g konzervovaných rajčat
- 1 lžička třtinového cukru
- extra panenský olivový olej
- 2 lžičky provensálských bylinek
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička uzené papriky
- nasekané bylinky k podávání
- sůl, pepř na dochucení
- citronová šťáva
Postup
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Zahřejte pánev a na středním ohni na olivovém oleji opékejte nejdřív šalotky a pak přidejte česnek.
- Přidejte bylinky, koření a cukr a chvilku restujte.
- Přidejte loupaná rajčata a fazole. Nechte pár minut na pánvi a míchejte.
- Přesuňte směs do zapékací nádoby a pečte cca 45-55 minut.
- Na závěr pokapejte citronovou šťávou, posypte nasekanými bylinkami a zakápněte olivovým olejem. Podávat můžete s pečivem.