Jedná se o velmi jednoduchý recept na žitné celozrnné pečivo. Doporučuji vždy používat kváskové celozrnné pečivo, protože má řadu výhod oproti rychlenému pečivu, bohužel ne každý má doma čas a systém na kváskování, čemu rozumím. Proto se snažím ukázat alternativu, jak si doma jednoduše upéct vlastní celozrnné pečivo s minimem přísad.

Bonusem může být nejen vhodnější složení, než u kupovaných housek, ale i cena. Doma připravené housky z kvalitní BIO celozrnné žitné mouky vás přijdou jen na 6 Kč / kus.

Říkáte si, kde na to vzít čas? Ideální je využít čas, kdy vaříte, příp. kdy doma uklízíte, nebo pracujete. Tedy nejdřív si připravíte těsto, během doby kynutí se věnujete jakékoli jiné činnosti,  například vaření večeře, a pak si dopečete housky. Já je peču např. během doby kdy pracuji (větší část dne pracuji z domova). Takže si za 15 min připravím těsto a alespoň se zvednu od počítače, pak je nechám kynout (během toho se můžu venku projít se psem, nebo pokračovat v práci). Pak si dám opět malou přestávku na tvarování housek (5 minut). Je to vše o systému a o správném načasování a sladění různých vašich aktivit. Nerada slyším, že na vaření není čas. Je vhodnější říct, že zatím neumíte skloubit vaření se svým běžným fungováním – a s tím vám moc ráda pomůžu. 🙂

Jak na časo

Celozrnné žitné housky - Lýdia Pokorná Poradkyně pro výživu

Domácí celozrnné žitné housky

Čas přípravy 15 minutes
Doba vaření 20 minutes
Doba kynutí 1 hour 20 minutes
Celkový čas 1 hour 55 minutes
počet porcí 10 housek

Suroviny
  

  • 450 g žitné chlebové mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 15 g soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 droždí
  • 350 ml vody
  • 15 g kmínu
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 4 lžíce oleje

Postup
 

  • Připravte si kvásek - lehce ohřejte vodu, přidejte cukr a droždí. Rozmíchejte a nechte droždí aktivovat.
  • Mouku smíchejte se solí a kmínem a do suché směsi přidejte aktivované droždí.
  • Přidejte olej a vařečkou zpracujte těsto. Nechte jej hodinu kynout.
  • Po vykynutí z těsta tvarujte housky. Já potřu pracovní desku olejem, aby se těsto nelepilo a líp se s ním pracovalo. Vytvarované housky si přendejte na papírem vyložený plech a nechte ještě cca 20 minut dokynout.
  • Pečte zhruba 15-20 min při 230 stupních. Do trouby můžete dát mísu s vodou, která housky krásně zvláční.
Klíčová slova celozrnná, houska, pečivo, žitná mouka


S čím je můžete zkombinovat

Tyto housky můžete využít jako snídani, svačinu, případně jako doplňěk k hutnější polévce, kterou si dáte jako hlavní jídlo.

Pro snídani nebo svačinu zkombinujte housky s nějakou kvalitní pomazánkou, k tomu přidejte vajíčko, nebo šunku, sýr, klidně avokádo a nějakou zeleninu. Jde o to, aby pečivo netvořilo základ jídla, ale jen doplňek. Zaměřte se proto na ostatní složky, hlavně na zdroj bílkovin, na zdravý tuk a na další zdroje vlákniny, ideálně ve formě zeleniny. 

Pro kombinaci s polévkou vyzkoušejte hutnější polévku, například s luštěninou, která je dostatečně sytá a s doplňkem pečiva bude spolehlivě stačit jako odlehčená večeře.