Toto jídlo může připomínat klasické kari, ale není tomu tak – koření je tady skutečně jen malinko, navíc je tady hojně čerstvých bylinek, které v kombinaci s miso pastou a shoyu omáčkou jídlu dodávají osvěžující termiku. Vhodné je tak i pro teplejší období – jaro a léto.
Podávat jídlo můžete dle chuti buď s rýží, nebo třeba jen se zeleninovým salátkem.
Jinak toto jídlo je bohaté na vlákninu ve velmi dobrém poměru nerozpustné a rozpustné vlákniny tak, jak by to mělo vypadat pro správné zažívání u dospělých.
Obměna: Bude se hodit i červená čočka a výborné je toto jídlo i s přidáním kokosového mléka na závěr.

Cizrna s pečenou dýní a miso pastou
Suroviny
- 2 hrnky uvařené cizrny předem namáčené, nebo fermentované
- 1/2 dýně Hokkaido, nebo máslové oloupané a nakrájené na kostky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky mugi miso
- 1 snítek rozmarýnu
- 1 lžíce shoyu, nebo tamari omáčky
- šťáva z ½ citronu
- drcený pepř
- 1-2 hrsti nasekané hladkolisté petržele
- olivový olej
Postup
Dva dny předem
- Dejte fermentovat cizrnu - zalijte dvojnásobným množstvím vody, přidejte lžíci soli a 1-2 lžíce fermentační kultury (jogurt, kefír, jablečný ocet). Zamícjete a nechte 2 dny fermentovat.
Den přípravy jídla
- Nejdřív si uvařte cizrnu. Já jsem si jí navařila víc a část jsem využila na toto jídlo, ze zbylé části dělám hummus. Cizrnu propláchnu a vařím v tlakovém hrnci v nové vodě cca 25 min. Do hrnce přidávám kousek řasy kombu.
- Nechám nahřát troubu na 200 °C a připravím si dýni – nakrájím na kostky. Rozvrstvím ji na pečící papír, zakápnu olivovým olejem, posypu nasekaným rozmarýnem, nadrceným pepřem a miso pastou – pořádně promíchám. Peču 20 min.
- Na pánvičce si zahřeji olej, osmahnu cibulku, přidám cizrnu, prolisovaný česnek a lžičku shoyu omáčky. Pak přidám dýni a lehce rozmačkám část celé směsi.
- Na závěr přidám citronovou šťávu a nasekanou petrželku a podávám.
Přijde vám takový recept moc složitý? Nebo celkem přesně nevíte, jak s luštěninami pracovat? To vše a mnoho víc učím v kurzu Jak vařit rychle, jednoduše a zdravě. Ukáźu vám cesty, jak vařit i taková jídla denně bez toho, aby to trvalo hodiny.