Imunita a její síla je dnes nepopíratelně svázaná s kvalitou našeho střevního mikrobiomu. Nejde jen o sezónní rýmičky, ale taky o rozvoj civilizačních onemocnění – obezita, diabetes 2. typu, nebo rozvoj kardiovaskulárních nemocí, alergií atp. Péče o mikrobiom tak zásadním způsobem určuje i budoucí směřování v oblasti preventivní výživy.
Číst dálFermentovaná jahelná kaše na zimní rána
Na první pohled vypadá složitě. Avšak příprava se dá rozfázovat, takže konečné vaření je opravdu rychlé a jednoduché. Doporučuji kvasit jáhly rovnou ve větším množství, takže budete mít i případné přílohy k jídlu, nebo něco na zahuštění polévky. Navíc kvašené jáhly mají velmi
Číst dálFermentovaná dvouzrnka s kozím sýrem a pečenou zeleninou
Jídlo vypadá složitě, ale není. Je tady jen klíčové to, že celý proces přípravy začíná 2 dny předem. Je to vlastné něco, k čemu se snažím své klienty postupně vést – naučit se jídlo připravovat postupně. Ale po dostatečné fermentaci je zrno
Číst dálFazolky adzuki s kysaným zelím a pohankou
Toto je úžasný recept do chladnějšího období, ideálně pro podzim a zimu. Recept je inspirován receptem od Petra Klímy z jeho nádherné Luštěninové kuchařky. Pokud máte rádi luštěniny, moc tuto kuchařku doporučuji :-). Tento recept neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro lidi
Číst dálPohankové lívance z podmáslí
TIP: Když je připravuji, rovnou si udělám víc těsta – něco na snídani a zbylé lívanečky dám do lednice a mám je pak ke svačině, která může být slaná (pokud to takto zamýšlím, vynechávám rozinky v těstu rozinky). Využívejte tyto možnosti, protože si
Číst dálSnídaňové mungo placky
Mungo placky jsou výbornou alternativou k běžné snídani – a nebojte se, příprava zabere chvilku. Připravíte si pár placek ke snídani a zbytek těsta můžete uložit do lednice na později. Je to velmi výživné jídlo, plné bílkovin, a navíc v kombinaci s obilovinou získáváme kompletní aminokyselinové
Číst dálJaké složení má tempeh, pokud ho vyrobíte doma
Zajímalo by vás, zda je výroba domácího tempehu náročná? Na čas možná, jinak je postup velmi jednoduchý a zvládne ho každý. A chuť a další výhody za to rozhodně stojí! Co je tempeh? Jaké má složení? Tempeh je původem indonéská forma fermentované sóji,
Číst dál