Pohankové lívance - Lýdia Pokorná Poradkyně pro výživu

TIP: Když je připravuji, rovnou si udělám víc těsta – něco na snídani a zbylé lívanečky dám do lednice a mám je pak ke svačině, která může být slaná (pokud to takto zamýšlím, vynechávám rozinky v těstu rozinky). Využívejte tyto možnosti, protože si tímto způsobem ušetříte práci a čas.

Tyto lívanečky mám moc ráda – je to výborná alternativa vůči lepkovému pečivu, pokud jej chcete omezit, anebo jen zvýšit pestrost používaných surovin. Až je vyzkoušíte, zjistíte, že se jedná o rychlou a jednoduchou záležitost :-).

Ingredience:

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek otrub (pokud je chcete bezlepkové, pak otruby vynechte a přidejte 1/2 hrnku pohankové mouky)
  • 3 hrnky podmáslí
  • ½ lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • Hrst rozinek
  • 3 lžíce chia semínek
  • 1 vejce
  • Ghí, nebo kokosový olej ke smažení

Co připravit večer předem:

Večer smíchejte mouku, otruby, chia semínka a podmáslí a nechte celou noc fermentovat při pokojové teplotě.

Postup:

  1. Druhý den ráno přidáme zbylé suroviny, které společně prošleháme.
  2. Smažíme na kvalitní pánvičce – z obou stran, mírně dohněda.
  3. Variace nasladko: podáváme s ovocím (volím bobuloviny), troškou medu, jogurtem (skyr, nebo řecký), oříškovým máslem (mám ráda tahini), můžeme posypat kakaem, nebo pylem (pokud máte)
  4. Variace naslano: podáváme s vajíčkem, nebo pomazánkovým máslem (lučina, kozí pomazánkový sýr), zdobíme jarní cibulkou, a přikusujeme sezónní zeleninou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.