TIP: Když je připravuji, rovnou si udělám víc těsta – něco na snídani a zbylé lívanečky dám do lednice a mám je pak ke svačině, která může být slaná (pokud to takto zamýšlím, vynechávám rozinky v těstu rozinky). Využívejte tyto možnosti, protože si tímto způsobem ušetříte práci a čas.
Tyto lívanečky mám moc ráda – je to výborná alternativa vůči lepkovému pečivu, pokud jej chcete omezit, anebo jen zvýšit pestrost používaných surovin. Až je vyzkoušíte, zjistíte, že se jedná o rychlou a jednoduchou záležitost :-).
Ingredience:
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek otrub (pokud je chcete bezlepkové, pak otruby vynechte a přidejte 1/2 hrnku pohankové mouky)
- 3 hrnky podmáslí
- ½ lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- Hrst rozinek
- 3 lžíce chia semínek
- 1 vejce
- Ghí, nebo kokosový olej ke smažení
Co připravit večer předem:
Večer smíchejte mouku, otruby, chia semínka a podmáslí a nechte celou noc fermentovat při pokojové teplotě.
Postup:
- Druhý den ráno přidáme zbylé suroviny, které společně prošleháme.
- Smažíme na kvalitní pánvičce – z obou stran, mírně dohněda.
- Variace nasladko: podáváme s ovocím (volím bobuloviny), troškou medu, jogurtem (skyr, nebo řecký), oříškovým máslem (mám ráda tahini), můžeme posypat kakaem, nebo pylem (pokud máte)
- Variace naslano: podáváme s vajíčkem, nebo pomazánkovým máslem (lučina, kozí pomazánkový sýr), zdobíme jarní cibulkou, a přikusujeme sezónní zeleninou.