Na první pohled vypadá složitě. Avšak příprava se dá rozfázovat, takže konečné vaření je opravdu rychlé a jednoduché.
Doporučuji kvasit jáhly rovnou ve větším množství, takže budete mít i případné přílohy k jídlu, nebo něco na zahuštění polévky. Navíc kvašené jáhly mají velmi specifickou chuť – hodí se k nim např. i miso pasta na dochucení jako alternativa pro zpestření chutí. Ze zbytku jáhl§ si udělejte třeba tyto placky.
Možné obměny: Místo vajíčka klidně tofu, nebo vařené luštěniny.
Výhody tohoto jídla:
- fermentované jáhly: zdroj hořčíku, který díky fermentaci naše tělo využije ve větším množství.
- řasa: vysoký obsah jódu, který je u nás téměř plošně deficitní
- listová zelenina: obsah kyseliny listové, vápníku a železa (v tom případě musí být špenát lehce spařený a zakápnutý např. citronem), nesmí chybět u žen plánujících těhotenství (i když pro železo je vhodné zvolit jiné zdroje, listová zelenina má velký význam).
- dýňová semínka: dobrý zdroj zinku na podporu imunity a bílkovin.
- lahůdkové droždí: vysoký obsah vitamínů skupiny B a kvalitních bílkovin.
- vajíčko: obsah vysoce kvalitních bílkovin, vitamínu D3 (pozor, musí se jednat o kvalitní chov slepic), omega3 mastných kyselin, cholinu, a jiných prospěšných látek.

Fermentovaná jahelná kaše s listovou zeleninou, vajíčkem a dýňovými semínky
Celkový čas 20 minutes minut
Chod snídaně
počet porcí 2 porce
Suroviny
- hrnek jáhel
- 4 lžíce dýňových semínek
- 2 vajíčka
- 2 hrsti mladého špenátu
- hrst nasekané kudrnky
- olivový olej
- menší hrstička wakame
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- sůl, pepř
Postup
2 dny před přípravou
- Necháme kvasit jáhly - zalijeme dvojnásobným množstvím vody s fermentační kulturou, např. 2 lžíce kefíru. Necháme při pokojové teplotě 2 dny.
- Večer před přípravou si namočíme dýňová semínka ve vodě.
V den přípravy
- Jáhly propláchnu a dám do rýžovaru s novou vodou a řasou.
- Mezitím si na pánvičce připravím vajíčka a spařím špenát.
- Uvařené jáhly dám do misky, přidám vajíčko, špenát, dýňová semínka a posypu kudrnkou, lahůdkovým droždím a zakápnu olivovým olejem.