Mungo placky jsou výbornou alternativou k běžné snídani – a nebojte se, příprava zabere chvilku. Připravíte si pár placek ke snídani a zbytek těsta můžete uložit do lednice na později. Je to velmi výživné jídlo, plné bílkovin, a navíc v kombinaci s obilovinou získáváme kompletní aminokyselinové spektrum. Jen upozorňuji, často je dělám od oka a doporučuji to i vám – řiďte se výslednou konzistenci těsta.
Ingredience:
- 200 g předem namočených celých mungo fazolek
- 1 vejce
- Kukuřičná mouka
- Sůl, pepř
- Nasekaná petrželka
- Ghí
Co připravit večer předem:
Mungo fazolky je nutné předem na noc namočit ve vodě – bez toho je neumixujete do hladké konzistence a taky nebudou tak dobře stravitelné.
Pokud chcete dosáhnout ještě lepších vlastností, pak si předem připravte těsto, které necháte fermentovat:
1. Namočené mungo fazolky rozmixujete za přidání vody a kukuřičné mouky tak, aby vzniklo řídké těsto. To pak přendáte do nějaké větší skleněné nádoby a necháte těsto fermentovat – zakryjete utěrkou a necháte v pokojové teplotě cca 24 hodin.
2. Do takto připraveného těsta už jenom vmícháte zbytek surovin a rovnou můžete použít, nebo si těsto uložíte v lednici a můžete ho mít i na jiné dny – pár dní takto vydrží.
Postup:
- Fazolky dáme do mixéru a mixujeme do hladka s přilitím trochu vody, aby byla konzistence někde na úrovni palačinkového těsta.
- Pak těsto přelijeme do misky. V misce smícháme s vejcem, nasekanou petrželkou a přidáme mouku tak, aby těsto lehce zhoustlo, zhruba do konzistence mezi těstem na palačinky a na lívanečky.
- Nakonec okořeníme a jdeme opékat.
- Zvolte si pořádnou pánev, naneste trochu ghí a opékejte z obou stran.
Dobrou chuť! 🙂