Jídlo vypadá složitě, ale není. Je tady jen klíčové to, že celý proces přípravy začíná 2 dny předem. Je to vlastné něco, k čemu se snažím své klienty postupně vést – naučit se jídlo připravovat postupně. Ale po dostatečné fermentaci je zrno natolik měkké, že opravdu stačí rychlé orestování a chvilka dušení. Hodí se do chladnějšího období, třeba na podzim, nebo na zimu.
Obměny:
– Kdo nemůže sýry, použijte třeba maso – ideálně rybu. Zkuste např. pošírovaného lososa, nebo pečeného pstruha.
– Alternativně můžete přidat i jiný zdroj bílkovin, třeba vařené fazolky a získat tak výbornou obměnu a vyhnout se tak stereotypu. Třeba jeden den můžete mít toto jídlo s kozím sýrem, druhý den s luštěninami, nebo s masem.
Další tipy:
Když už fermentujete celé zrno, vyplatí se nafermentovat víc do zásoby. Pak můžete nafermentované zrno opláchnout a uložit do lednice. Použít ho můžete do ranních snídaňových kaší (např. nimi posypat ovesnou kaši a obohatit jí tak), nebo z nich připravit kváskový chléb, nebo je péct v troubě společně s rybou a získat tak výbornou večeři.
Pokud máte doma strávníky s odlišnými preferencemi – např. pokud někdo nejí maso a zbytek rodiny ano, pak je fajn udělat stejný základ, pro vegetariána podávat sýr, nebo navařené fazolky a pro masojedlíky pošírovanou rybu (hotová za 8 minut).
Fermentovaná dvouzrnka s kozím sýrem a pečenou zeleninou
Suroviny
- 1 hrnek dvouzrnky
- 1 lžíce jogurtu, kefíru, nebo jablečného octu
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- hrst sušených hub
- strouhaný parmazán, nebo pecorino
- kozí sýr
- mrkve a cukety
- sůl, pepř
Postup
Dva dny předem
- Nejdřív namočíme dvouzrnku do dvojnásobného množství vody, do které přidáme buď jogurt, nebo kefír, či jablečný ocet. Zakryjeme utěrkou a necháme fermentovat 48 hodin při pokojové teplotě. Poté slejeme a opláchneme.
V den vaření
- Sušené houby zalijeme hrnkem replé vody a necháme odstát.
- Nahřejeme troubu na 180 stupňů a připravíme zeleninu na plech (zakápneme olivovým olejem a okořeníme). Tu pak pečeme cca 15 min. Během toho, co se zelenina peče, si připravíme dvouzrnku.
- Šalotky a česnek nasekáme najemno.
- Zahřejeme pánev a na trošce olivového oleje restujeme šalotky.
- Přidáme česnek a po chvilce přidáme dvouzrnku, kterou restujeme pár minut.
- Zalijeme ji vodou ze sušených hub a houby dle chuti klidně přidáme taky. Vaříme cca10-15 min do celkového změknutí.
- Na závěr posypeme parmazánem, který jídlo dochutí, plus přidáme špetku pepře. Pokud máte čerstvé bylinky, tak je můžete přidat.
- Podáváme s kozím sýrem a pečenou zeleninou 😊.