Jídlo vypadá složitě, ale není. Je tady jen klíčové to, že celý proces přípravy začíná 2 dny předem. Je to vlastné něco, k čemu se snažím své klienty postupně vést – naučit se jídlo připravovat postupně. Ale po dostatečné fermentaci je zrno natolik měkké, že opravdu stačí rychlé orestování a chvilka dušení. Hodí se do chladnějšího období, třeba na podzim, nebo na zimu.

 

Obměny:

        Kdo nemůže sýry, použijte třeba maso – ideálně rybu. Zkuste např. pošírovaného lososa, nebo pečeného pstruha.

        Alternativně můžete přidat i jiný zdroj bílkovin, třeba vařené fazolky a získat tak výbornou obměnu a vyhnout se tak stereotypu. Třeba jeden den můžete mít toto jídlo s kozím sýrem, druhý den s luštěninami, nebo s masem. 

 

Další tipy:

Když už fermentujete celé zrno, vyplatí se nafermentovat víc do zásoby. Pak můžete nafermentované zrno opláchnout a uložit do lednice. Použít ho můžete do ranních snídaňových kaší (např. nimi posypat ovesnou kaši a obohatit jí tak), nebo z nich připravit kváskový chléb, nebo je péct v troubě společně s rybou a získat tak výbornou večeři.

Pokud máte doma strávníky s odlišnými preferencemi – např. pokud někdo nejí maso a zbytek rodiny ano, pak je fajn udělat stejný základ, pro vegetariána podávat sýr, nebo navařené fazolky a pro masojedlíky pošírovanou rybu (hotová za 8 minut).

Fermentovaná dvouzrnka s kozím sýrem a pečenou zeleninou

Celkový čas 30 minutes

Suroviny
  

  • 1 hrnek dvouzrnky
  • 1 lžíce jogurtu, kefíru, nebo jablečného octu
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • hrst sušených hub
  • strouhaný parmazán, nebo pecorino
  • kozí sýr
  • mrkve a cukety
  • sůl, pepř

Postup
 

Dva dny předem

  • Nejdřív namočíme dvouzrnku do dvojnásobného množství vody, do které přidáme buď jogurt, nebo kefír, či jablečný ocet. Zakryjeme utěrkou a necháme fermentovat 48 hodin při pokojové teplotě. Poté slejeme a opláchneme.

V den vaření

  • Sušené houby zalijeme hrnkem replé vody a necháme odstát.
  • Nahřejeme troubu na 180 stupňů a připravíme zeleninu na plech (zakápneme olivovým olejem a okořeníme). Tu pak pečeme cca 15 min. Během toho, co se zelenina peče, si připravíme dvouzrnku.
  • Šalotky a česnek nasekáme najemno.
  • Zahřejeme pánev a na trošce olivového oleje restujeme šalotky.
  • Přidáme česnek a po chvilce přidáme dvouzrnku, kterou restujeme pár minut.
  • Zalijeme ji vodou ze sušených hub a houby dle chuti klidně přidáme taky. Vaříme cca10-15 min do celkového změknutí.
  • Na závěr posypeme parmazánem, který jídlo dochutí, plus přidáme špetku pepře. Pokud máte čerstvé bylinky, tak je můžete přidat.
  • Podáváme s kozím sýrem a pečenou zeleninou 😊.