Toto je úžasný recept do chladnějšího období, ideálně pro podzim a zimu. Recept je inspirován receptem od Petra Klímy z jeho nádherné Luštěninové kuchařky. Pokud máte rádi luštěniny, moc tuto kuchařku doporučuji :-).
Tento recept neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro lidi s celiakií. Jinak je recept vhodný pro všechny, i pro vegetariány a vegany.
Fazolek si navařte víc a můžete z nich udělat rovnou víc jídel. Např. fazolové brownies, nebo luštěninovou pomazánku. Máte tak rovnou připravený hlavní chod, svačinu i dezert.
Obměny: Recept je výborný i s klasickou hnědou čočkou a z obilovin se hodí ještě např. jáhly.
Fazolky adzuki se zelím a pohankou
Suroviny
- 250 g uvařených fazolek adzuki
- 100 g uvařené loupané pohanky mechanicky loupané (zásadně ne termicky)
- 1 cibule
- 200 g kysaného zelí bez pasterace a konzervantů
- 1 lžička soli
- 1 lžíce majoránky příp. provensálske bylinky
- 1 kostka bio zeleninového bujónu bez glutamátu
- 1 lžička kmínu
- 2 stroužky česneku
- nasekané čerstvé bylinky
- olivový, nebo řepkový olej
Postup
Co je nutné mít předem
- Den předem si vařím fazolky adzuki - ty jsou již předem namáčené ve vodě, nejlépe fermentované. Vařím je v tlakovém hrnci s bobkovým listem a kouskem řasy.
- V den vaření si ještě předem vařím pohanku v rýžovaru. To se dá ale stihnout i chytŕe během vaŕení, a to tak, že to bude první krok, který uděláte. Tzn. dáte vařit pohanku, a pak se vrhnete na další kroky.
Vaření
- Připravíme si suroviny. Nakrájím si cibuli, kysané zelí zbavím šťávy a nakrájím jej na menší kousky.
- Na pánvi zahřeju olej a opražím cibulku. Poté přidáme zelí a podlijeme vodou, cca 300 ml, přidáme sůl, bujón, kmín a majoránku. Pozvolna vaříme, až zelí změkne.
- Na závěr přidáme pohanku a fazolky adzuki, utřený česnek a příp. ještě dochutíme. Přidáme nasekané bylinky a podáváme.
Víte, že luštěniny jsou výbornou potravinou, kterou navýšíte příjem vlákniny ve stravě a tak i posilníte zdraví vašeho mikrobiomu? Luštěniny jsou skupinou potravin, která snad nejčastěji chybí v jídelníčku většinové populace – a je to veliká škoda. O tom, jak můžete zlepšit zdraví svých střev píšu tady. S klienty tohle téma velmi často řeším, protože pestrost jídelníčku je u většiny trochu problém a velmi úzce to spolu souvisí.