Ideální je, pokud již máte předem uvařené fazole. Já to dělám tak, že si je min 1 den namáčím, pak je vařím v tlakovém hrnci na 15 minut. Vařím vždy velké množství – cca 500 g suchých fazolí. Uvařené fazole si
Číst dálZapečené fazole s rajčaty
Chcete do jídelníčku přidat luštěniny ve formě, ve které budou chutnat neodolatelně? Vyzkoušejte tento recept, přidejte k němu kus kvalitního pečiva a hodit se bude taky klidně menší sklenka červeného vína :-). Můj tip: Uvařte si najednou větší množství těchto fazolí. Část směsi
Číst dálCizrnová polévka s lilkem a cuketou
Výborná polévka do chladnějšího období, která příjemně zahřeje, ale hlavně zasytí. Hutnější polévky s větším množstvím zdroje bílkovin se perfektně hodí na odlehčený oběd nebo večeři, ideálně v kombinaci s kváskovým pečivem, nebo obilnou plackou. Případně takovou polévku můžete využít i jako formu snídaně nebo svačiny.
Číst dálCizrna na paprice – vegan
Hledáte jednoduchý veganský recept na cizrnu na paprice? Tento recept je jednoduchý na přípravu a chutná všem, i těm, kteří normálně luštěniny nejedí. Toto jídlo je veganské, pokud ale neseženete rostlinnou smetanu a nemáte problém s tolerancí mléka (nebo veganem nejste), pak samozřejmě můžete
Číst dálFermentovaná dvouzrnka s kozím sýrem a pečenou zeleninou
Jídlo vypadá složitě, ale není. Je tady jen klíčové to, že celý proces přípravy začíná 2 dny předem. Je to vlastné něco, k čemu se snažím své klienty postupně vést – naučit se jídlo připravovat postupně. Ale po dostatečné fermentaci je zrno
Číst dálKadeřávková polévka s mungo fazolkami
Tato polévka se výborně hodí do chladnějšího období (podzim, zima) a díky mungo fazolkám se hodí i jako lehčí oběd např. v kombinaci s kvalitním kváskovým pečivem. Kadeřávek je dobrým zdrojem kyseliny listové (i když ta je citlivá na tepelnou úpravu – má proto smysl ji
Číst dálDýňový dezert s řeckým jogurtem i s variantou bez mléka
Tento dezert je opravdu jednoduchý a skvěle se hodí pro období podzimu. Pro zpestření chutí můžete přidat ještě koření: špetku mletého zázvoru a muškátového oříšku a skvěle bude chutnat i perníkové koření. Já zvyknu mít již předem hotovy základy pro recepty. V tomto případě je
Číst dálCizrnový burgr
Tento recept dělám tak, že najednou zpracuji schválně velikou směs, kterou si rovnou připravím i do mrazáku. Je to výhodné v situacích, kdy není moc času připracovat jídlo. Takový burgr si můžete dát s burgrovou bulkou, sázeným vejcem, kvašenou zeleninou a avokádovou pastou (avokádo
Číst dálCizrnový hummus
Cizrnový hummus je univerzální jídlo. Hodí se buď na pečivo ke snídani či svačině, případně si jej můžete dát s pečenou zeleninou a třeba pohankou jako lehčí oběd.
Číst dálJemná cizrna s pečenou dýní a miso pastou
Toto jídlo může připomínat klasické kari, ale není tomu tak – koření je tady skutečně jen malinko, navíc je tady hojně čerstvých bylinek, které v kombinaci s miso pastou a shoyu omáčkou jídlu dodávají osvěžující termiku. Vhodné je tak i pro teplejší období –
Číst dál