Jednoduchý recept, který bude chutnat i těm, kteří moc luštěniny nejí a rádi by je do jídelníčku přidali. Toto jídlo je veganské, pokud ale neseženete rostlinnou smetanu a nemáte problém s tolerancí mléka, pak samozřejmě můžete použít. Tento recept je vhodný i pro bezlepkovou dietu, protože omáčka není zahuštěna moukou, ale rozmixovanou cizrnou, což ji dodává krémovou chuť a strukturu.


Toto jídlo mám moc ráda – má jemnou, krémovou chuť, dobře zasytí, ale rozhodně po něm nebudete mít chuť si pospat :-). Jídlo je totiž oproti běžné klasice mnohem lehčí a lépe stravitelné.

Takto připravená cizrna chutná i dětem, určitě vyzkoušejte. Co nevynechávejte je pár kapek citrónové šťávy k podávání – jemně kyselá chuť podpoří trávení a chuť k jídlu.

Jak se správně vaří cizrna

Pokud se chcete vyhnout nadýmání, nebo jiným těžkostem vzniklými nedobrou úpravou cizrny (křeče v břiše, těžkost v žaludku atp.), věnujte pozornost těmto řádkům. Minimální nutnost je nechat suchou cizrnu namočit přes noc ve vodě. Stačí cizrnu zalít dvojnásobným množstvím vody v široké sklenici (používám velké zavařovačky). Do vody přidávám lžíci soli. Takto nechám cizrnu přes celou noc a ráno vodu sliju, cizrnu omyju a pak ji vařím v tlakovém hrnci. V něm se totiž uvaří krásně do měkka, pokud je cizrna tvrdá, nečekejte dobrou stravitelnost. K vaření luštěnin přidávám ještě bobkový list, kousek řasy (2cm kousek), příp. pár plátků zázvoru.

Pokud nemáte k dispozici teď čas vařit cizrnu od základů, můžete pro tento recept využít i cizrnu z konzervy. Neměla by to být pravidelnost, ale spíš „nouzovka“. Konzervovanou cizrnu vybírejte ve skle, s minimem soli a bez jiných dalších ingrediencí.

Co se zbylou cizrnou

Když vařím luštěniny, ať je to cizrna, fazole, čočka, tak po každé vařím větší množství najednou. Zbytek můžete:

  • Zmrazit a mít tak luštěniny do polévky
  • Uložit do lednice na další dny a přípravu jiných receptů (polévky, saláty, curry, pomazánky…)
  • Nebo rovnou použít na přípravu svačinové pomazánky, např. hummus.

Tímto způsobem si výrazně ulehčíte vaření v průběhu týdne. Budete mít hotový základ na další hlavní jídlo a k tomu po ruce hotovou a výživnou svačinu.

Jaké jsou zdravotní benefity cizrny

Luštěniny jsou velmi bohatým zdrojem bílkovin (kolem 20 %) a pokud je vhodně nakombinujeme, např. s rýží, nebo kouskem řasy, získáme tak kompletní spektrum všech esenciálních aminokyselin. Cizrna je totiž bohatá na aminokyselinu lysin, ale chybí ji dostatečné množství methioninu, který ale najdeme v dostatečném množství např. již ve zmiňované rýži (té zas chybí dostatečné množství lysinu, takže tato kombinace je dokonalá). 

Luštěniny jsou velmi bohatým zdrojem vlákniny, která průměrné populaci v jídelníčku chybí.

Glykemický index luštěnin je nízký, a proto je tato potravina vhodná i pro lidi s cukrovkou, kteří potřebují hlídat glykémii v průběhu dne.

Spojení vysokého podílu vlákniny v kombinaci s nízkým glykemickým indexem činí z luštěnin velmi vhodnou potravinou i pro redukční diety.

Konkrétně cizrna je bohatým zdrojem železa, vápníku, hořčíku a draslíku. Za zmínku stojí také obsah selenu, který je významným antioxidantem. Z dalších důležitých látek je nutno zmínit např. cholin, který pomáhá správnému vývoji mozku a nervové soustavy, a dál mangan, který je důležitý pro správný růst a vývoj plodu v těhotenství.

Veganská cizrna na paprice

Čas přípravy 10 minut
Celkový čas 20 minut
počet porcí 4 porce

Suroviny
  

  • 1200 g uvařené cizrny (cca 500 g cizrny v suchém stavu)
  • 2 velké cibule
  • 2 větší pórky umyté a nakrájené na proužky
  • 1 a 1/2 lžíce sladké papriky
  • 500 ml zeleninový vývar
  • 250 ml rostlinné nebo ořechové smetany
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej
  • pepř a sůl

Postup
 

  • Zahřejeme si olej ve větším kastrolu a osmahneme cibulky dozlatova.
  • Přidejte papriku a restujte cca minutu a pak zalijte vývarem.
  • Přidejte cizrnu a pár krát zapulzujte směs tyčovým mixérem, aby se mírně zahustila. Nechte větší část nrozmixovanou.
  • Přidejte pórek a vařte do změknutí.
  • Nakonec přidejte smetanu, odstavte z varu. Dochuťte kořením a šťávou z citronu.
  • K podávání se perfektně hodí jáhly, nebo rýže, případně jen pečivo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating