Jak použít luštěniny v kuchyni? A že se s nimi dá kouzlit i v dezertech? S použitím luštěnin v klasických dezertech vytvoříte zdravou alternativu ke klasickým dezertům, kterou můžete bez problému použít i jako chytrou svačinku plnou bílkovin. Takovou alternativou pak můžete přirozeně omezovat konzumaci cukru. Doplněním zahřívajícího koření se tento recept báječně hodí do chladného období.

Zkuste brownies skombinovat s arónií, která je tím vůbec nejlepším zdrojem jódu v našich lokálních podmínkách. Použijte buď čerstvou, nebo zavařenou. S hořkou čokoládou se báječně doplňuje.

Lýdia Pokorná - fazolové brownies s arónií a kakaovými boby

Fazolové brownies

Čas přípravy 10 minutes
Doba vaření 30 minutes
Chod Dessert
počet porcí 8 porcí

Suroviny
  

  • 400 g uvařených fazolek adzuki příp. fazule ledvina
  • 80 g ovesných vloček
  • 1 jablko, nakrájené na menší kousky
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • 100 ml kokosového oleje
  • 80 g vysokoprocentní hořké čokolády (90 % a víc)
  • 50 g strouhaného kokosu dle hustoty těsta buď přidat, nebo dát míň
  • 100 ml mléka
  • 1/2 lžičky skořice 
  • špetka muškátového oříšku
  • Hrst bobulovin např. borůvky, nebo arónie
  • Drcené kakaové boby pro labužníky 🙂

Postup
 

  • Troubu předehřejte na 180° C.
  • Všechny ingredience kromě kakaových bobů a arónie dejte do mixéru. Mixujte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Pokud bude těsto moc řídké, přidejte víc strouhaného kokosu.
  • Těsto vylijte do formy, vyložené pečícím papírem.
  • Na vrch těsta rozmístěte arónii a kakové boby.
  • Pečte zhruba 30-40 minut, průběžně kontrolujte. Po upečení nechte brownies dojít v teplé troubě.
  • Nechejte je pak důkladně vychladnout a porcujte až pak. Opravdu nespěchejte, i když je to těžké .
Klíčová slova dezert, fazole