Toto jídlo je ideální pro podzimní chladnější večery, kdy je lepší do kuchyně zařazovat teplé a výživné pokrmy. Dýně je královnou podzimu, proto nesmí chybět v kuchyni – u nás je velmi oblíbená a často z ní vařím polévky, curry (např. z čočky, nebo z cizrny), nebo ji jen peču.

Schválně je v jídle menší množství sacharidů – takto se tento chod stává vhodným zejména pro večeři, kdy bychom se měli vyvarovat jejich vyšším dávkám. Slinivka břišní, která produkuje inzulín, je ve večerních hodinách méně aktivní a vyplavuje již méně inzulínu. Nejvíc aktivní je naopak v první polovině dne, kdy si s dávkou sacharidů (ovšem s rozumnou dávkou) poradí lépe.

Kozí sýr je vhodný zejména pro jeho chuť, která se k tomuto jídlu báječně hodí, ale taky pro jeho zahřívající efekt na tělo. Určitě vyberte kvalitní farmářský kozí sýr.

Podzimní dýňový salát

Podzimní dýňový salát s kozím sýrem a fazolemi

Doba vaření 20 minutes
Chod lehčí oběd, lehčí večeře
počet porcí 2 porce

Suroviny
  

  • 1/2 dýňě Hokkaido
  • 250 g uvařených fazolí černé oko příp. fazolek adzuki
  • 100 g čerstvého farmářského kozího sýru
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce tmavé miso pasty např. Genmai Miso
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 nakrájená zelená cibulka

Postup
 

  • Troubu předehřejeme na 200 °C.
  • Dýni omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli na osminky a česnek na plátky.
  • Na plech dáme pečící papír, na něj dýni, česnek a cibuli. Vedle v menší misce smícháme miso pastu s olivovým olejem a pořádně promícháme do pasty.
  • Vzniklou pastu pořádně promícháme se zeleninou na pečícím papíře a pečeme v troubě 15 minut.
  • Po deseti minutách na plech přidáme ještě fazolky, lehce promícháme a pečeme zbylých 5 minut.
  • Po upečení směs servírujeme na talíř, na vrch dáme kozí sýr a zelenou cibulku a můžeme podávat.
Klíčová slova dýně, fazole, kozí sýr, podzim