Jídlo, po kterém nepřichází chuť na sladké, ani na slané.
Moc se mi líbí, jak s jídlem pracuje Ajurvéda, která velmi jemným způsobem dohromady kombinuje všech 6 chutí: hořká, svíravá, sladká, slaná, ostrá a kyselá.
A dle konkrétní situace (konkrétní nerovnováha jedince, nebo roční období) pak volí, pro koho je vhodnější např. jídlo s dominantnější kyselou, ostrou či jinou chutí. Protože každá chuť působí na určité orgány, vytváří jiné emoce v těle, a dnes již víme, že emoce mají velký vliv na tělo.
Je to trochu jiný rozměr, jak se dá s jídlem pracovat. Ráda vám s tím pomůžu! Ve svých konzultacích totiž tyto principy propojuji a seznam doporučených potravin ode mě bere v potaz i tuto rovinu.
Tady je tip na výborné jídlo, které je chuťově vyrovnané a je tak vhodné pro všechny. Velikou výhodou je, že po takovém chuťově vyrovnaném jídle nepřichází chuť na sladké, či slané.
Ingredience:
- 1 šálek rýže (použila jsem červenou rýži)
- 1/2 šálku půleného mungo dálu
- 1/2 lžičky hořčičných semínek (hořká chuť)
- 1 lžička kurkumy (svíravá chuť)
- 1/2 šálku kukuřice
- 1-2 papriky
- 1/4 šálku předem odmočených kešu oříšků
- 1/8 šálku rozinek (sladká chuť)
- 1/2 lžičky soli (slaná chuť)
- 1 lžička jemného kari (ostrá chuť)
- chutney, nebo trochu kvašené zeleniny (kyselá chuť)
- zelené bylinky