Jídlo, po kterém nepřichází chuť na sladké, ani na slané.


Moc se mi líbí, jak s jídlem pracuje
Ajurvéda, která velmi jemným způsobem dohromady kombinuje všech 6 chutí: hořká, svíravá, sladká, slaná, ostrá a kyselá.

A dle konkrétní situace (konkrétní nerovnováha jedince, nebo roční období) pak volí, pro koho je vhodnější např. jídlo s dominantnější kyselou, ostrou či jinou chutí. Protože každá chuť působí na určité orgány, vytváří jiné emoce v těle, a dnes již víme, že emoce mají velký vliv na tělo.

Je to trochu jiný rozměr, jak se dá s jídlem pracovat. Ráda vám s tím pomůžu! Ve svých konzultacích totiž tyto principy propojuji a seznam doporučených potravin ode mě bere v potaz i tuto rovinu.

Tady je tip na výborné jídlo, které je chuťově vyrovnané a je tak vhodné pro všechny. Velikou výhodou je, že po takovém chuťově vyrovnaném jídle nepřichází chuť na sladké, či slané.

Lýdia Pokorná - Poradkyně pro výživu

Ingredience:

  • 1 šálek rýže (použila jsem červenou rýži)
  • 1/2 šálku půleného mungo dálu
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek (hořká chuť)
  • 1 lžička kurkumy (svíravá chuť)
  • 1/2 šálku kukuřice
  • 1-2 papriky
  • 1/4 šálku předem odmočených kešu oříšků
  • 1/8 šálku rozinek (sladká chuť)
  • 1/2 lžičky soli (slaná chuť)
  • 1 lžička jemného kari (ostrá chuť)
  • chutney, nebo trochu kvašené zeleniny (kyselá chuť)
  • zelené bylinky

Postup:

 
1. Uvařím si rýži. Pokud použijete červenou nebo natural rýži, je vhodné ji před varem namočit ve vodě se solí. K varu používám nejraději rýžovar – naplním a nemusím nic řešit. Ráda do rýže přidávám ještě kardamon, který ji krásně provoní.
 
2. Než se uvaří rýže, uvařím si dál – ten zaleju vodou a vařím do změknutí. Průběžně odebírám pěnu a pak scedím a propláchnu. Pokud ho předem namáčíte, pak se vaří velmi krátko.
 
3. Na pánvi zahřeju olej a přidám hořčičná semínka – až začnou pukat, přidám kurkumu. Chvilku nechám orestovat.
 
4. Pak přidám zeleninu, ořechy, rozinky a vmíchám rýži s dálem. Vše spolu zamíchám, přidám sůl a kari a na konci přidám bylinky.
 
5. Podávám s troškou kvašené zeleniny, nebo s chutney.
 
 
Dobrou chuť 🙂
Lýdia Pokorná - Poradkyně pro výživu