Výborná polévka do chladnějšího období, která příjemně zahřeje, ale hlavně zasytí. Hutnější polévky s větším množstvím zdroje bílkovin se perfektně hodí na odlehčený oběd nebo večeři, ideálně v kombinaci s kváskovým pečivem, nebo obilnou plackou. Případně takovou polévku můžete využít i jako formu snídaně nebo svačiny. V našich končinách je to trochu nezvyk snídat polévky, ale pro zimní období je to v společně s teplými obilnými kašemi perfektní začátek dne.


Tato polévka je inspirována receptem od Petra Klímy.

Cizrnová polévka s lilkem a cuketou

Celkový čas 30 minut
počet porcí 4 porce

Suroviny
  

  • 200 g uvařené cizrny
  • 2 cibule
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 300 g rajčatového pyré
  • 2 stroužky česneku
  • zeleninový vývar
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce provensálských bylinek
  • olivový olej

Postup
 

Dva dny předem

  • Namočíme cizrnu do dvojnásobného množství vody, do které přidáme buď jogurt,nebo kefír, či jablečný ocet (2 lžíce). Zakryjeme utěrkou a necháme fermentovat 48 hodin při pokojové teplotě. Poté slejeme, opláchneme a vaříme v tlakovém hrnci 20 minut.

V den vaření

  • Zpracujeme lilek – ten si nakrájíme na kostky, posypeme solí a necháme v lednici vypotit na cca 15-20 minut. Pak jej omyjeme a usušíme utěrkou.
  • Cibuli nakrájíme najemno a cuketu na drobné kostky.
  • V hrnci zahřejeme olej a osmažíme cibulku.
  • Přidáme cuketu a lilek a krátce orestujeme. Pak přidáme česnek a bylinky.
  • Přilijeme vývar a rajčatové pyré a cizrnu a vaříme cca 10 minut, než zelenina změkne.
  • Dochutíme solí a pepřem a podáváme s nasekanou petrželkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating