Výborná polévka do chladnějšího období, která příjemně zahřeje, ale hlavně zasytí. Hutnější polévky s větším množstvím zdroje bílkovin se perfektně hodí na odlehčený oběd nebo večeři, ideálně v kombinaci s kváskovým pečivem, nebo obilnou plackou. Případně takovou polévku můžete využít i jako formu snídaně nebo svačiny. V našich končinách je to trochu nezvyk snídat polévky, ale pro zimní období je to v společně s teplými obilnými kašemi perfektní začátek dne.
Tato polévka je inspirována receptem od Petra Klímy.
Cizrnová polévka s lilkem a cuketou
Celkový čas 30 minutes minut
počet porcí 4 porce
Suroviny
- 200 g uvařené cizrny
- 2 cibule
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 300 g rajčatového pyré
- 2 stroužky česneku
- zeleninový vývar
- sůl, pepř
- 1 lžíce provensálských bylinek
- olivový olej
Postup
Dva dny předem
- Namočíme cizrnu do dvojnásobného množství vody, do které přidáme buď jogurt,nebo kefír, či jablečný ocet (2 lžíce). Zakryjeme utěrkou a necháme fermentovat 48 hodin při pokojové teplotě. Poté slejeme, opláchneme a vaříme v tlakovém hrnci 20 minut.
V den vaření
- Zpracujeme lilek – ten si nakrájíme na kostky, posypeme solí a necháme v lednici vypotit na cca 15-20 minut. Pak jej omyjeme a usušíme utěrkou.
- Cibuli nakrájíme najemno a cuketu na drobné kostky.
- V hrnci zahřejeme olej a osmažíme cibulku.
- Přidáme cuketu a lilek a krátce orestujeme. Pak přidáme česnek a bylinky.
- Přilijeme vývar a rajčatové pyré a cizrnu a vaříme cca 10 minut, než zelenina změkne.
- Dochutíme solí a pepřem a podáváme s nasekanou petrželkou.