Pokud budete namáčet červenou čočku, rovnou jí namočte víc, ať z ní připravíte rovnou víc jídel. Zkusit můzete připravit např. ještě dýňovo-čočkovou polévku, nebo čočkové placky.
Pokud se rozhodnete pro čočkové placky, rovnou si uvařte i víc rýže, ať máte již hotový základ pro placky, kterých příprava pak zabere pár minut. Můžete si je dát další den s polévkou.
To samé platí pro dýni – až ji budete zpracovávat na pyré, uvařte ji víc, případně 1/2 uvařte na pyré a druhou 1/2 upečte v troubě a připravte si tak základ pro výborný podzimní salát např. na další den. Zbytek pyré můžete použít na polévku, nebo na úžasné dýňové lívanečky.
Obměna: Pokud nemůžete mléko, nebo jste veganem, použijte místo ghí rostlinný olej.
Jemné curry z dýně a červené čočky
Doba vaření 30 minutes minut
Chod oběd, večeře
počet porcí 2 porce
Suroviny
- 200 g červené čočky, loupané předem na pár hodin namočené
- 400 ml dýňového pyré, nebo loupaných rajčat
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 150 g basmati rýže
- 3 lžíce přepuštěného másla
- nasekaný čerstvý koriandr
Koření
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- 1 lžička kurkumy
- 1/8 lžičky asafoetidy (hing)
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžíce citronové šťávy
Koření v závěru vaření
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky garam masaly
Postup
- Ze všeho nejdřív si namočíme čočku ve vodě, alespoň na pár hodin.
- Pokud nemáte připravené dýňové pyré, uvařte si dýni nakrájenou na menší kousky ve vodě. Poté ji rozmixujte tyčovým mixérem.
- Dejte vařit rýži - já ji vařím v rýžovaru. Pokud ji budete vařit na sporáku, pak ji vařte ve vodě v poměru 1:2 (řýže:voda).
- Připravíme si suroviny. Červenou čočku pořádně omyjte a dejte stranou.
- Do mixéru vložte na čtvrtiny rozkrojenou cibuli, česnek a trochu vody. Rozmixujte dohladka, vznikne pasta.
- Na pánvi zahřejte ghí, pak přidejte semínka hořčice. Až začnou pukat, přidejte kurkumu a asafoetidu a smažte cca 30 vteřin.
- Pak přidejte směs z mixéru, trochu smažte, vmíchejte červenou čočku a přidejte vodu tak, aby zakrývala čočku. Vařte cca 15-20 min až do změknutí čočky.
- Přidejte dýňové pyré (příp. rajčata).
- Vedle v kastrůlku si zahřejte zbylou lžíci ghí a přidejte římský kmín a garam masalu. Smažte cca 30 vteřin. Vmíchejte koření do curry a vařte dalších 10 minut, až se vše chuťově propojí.
- Na závěr osolte a přidejte šťávu z citronu. Můžete případně celou směs zjemnit 1-2 lžícemi jogurtu.
- Podávejte s rýží a čerstvým koriandrem.
Klíčová slova červená čočka, curry, dýně, luštěniny, podzim