Pokud budete namáčet červenou čočku, rovnou jí namočte víc, ať z ní připravíte rovnou víc jídel. Zkusit můzete připravit např. ještě dýňovo-čočkovou polévku, nebo čočkové placky

Pokud se rozhodnete pro čočkové placky, rovnou si uvařte i víc rýže, ať máte již hotový základ pro placky, kterých příprava pak zabere pár minut. Můžete si je dát další den s polévkou.

To samé platí pro dýni – až ji budete zpracovávat na pyré, uvařte ji víc, případně 1/2 uvařte na pyré a druhou 1/2 upečte v troubě a připravte si tak základ pro výborný podzimní salát např. na další den. Zbytek pyré můžete použít na polévku, nebo na úžasné dýňové lívanečky.

Jemné curry z dýně a červené čočky

Doba vaření 30 minut
Chod oběd, večeře
počet porcí 2 porce

Suroviny
  

  • 200 g červené čočky, loupané předem na pár hodin namočené
  • 400 ml dýňového pyré, nebo loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g basmati rýže
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • nasekaný čerstvý koriandr

Koření

  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/8 lžičky asafoetidy (hing)
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce citronové šťávy

Koření v závěru vaření

  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky garam masaly

Postup
 

  • Ze všeho nejdřív si namočíme čočku ve vodě, alespoň na pár hodin.
  • Pokud nemáte připravené dýňové pyré, uvařte si dýni nakrájenou na menší kousky ve vodě. Poté ji rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Dejte vařit rýži - já ji vařím v rýžovaru. Pokud ji budete vařit na sporáku, pak ji vařte ve vodě v poměru 1:2 (řýže:voda).
  • Připravíme si suroviny. Červenou čočku pořádně omyjte a dejte stranou.
  • Do mixéru vložte na čtvrtiny rozkrojenou cibuli, česnek a trochu vody. Rozmixujte dohladka, vznikne pasta.
  • Na pánvi zahřejte ghí, pak přidejte semínka hořčice. Až začnou pukat, přidejte kurkumu a asafoetidu a smažte cca 30 vteřin.
  • Pak přidejte směs z mixéru, trochu smažte, vmíchejte červenou čočku a přidejte vodu tak, aby zakrývala čočku. Vařte cca 15-20 min až do změknutí čočky.
  • Přidejte dýňové pyré (příp. rajčata).
  • Vedle v kastrůlku si zahřejte zbylou lžíci ghí a přidejte římský kmín a garam masalu. Smažte cca 30 vteřin. Vmíchejte koření do curry a vařte dalších 10 minut, až se vše chuťově propojí.
  • Na závěr osolte a přidejte šťávu z citronu. Můžete případně celou směs zjemnit 1-2 lžícemi jogurtu.
  • Podávejte s rýží a čerstvým koriandrem.
Klíčová slova červená čočka, curry, dýně, luštěniny, podzim

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating