Namočíme cizrnu do dvojnásobného množství vody, do které přidáme buď jogurt,nebo kefír, či jablečný ocet (2 lžíce). Zakryjeme utěrkou a necháme fermentovat 48 hodin při pokojové teplotě. Poté slejeme, opláchneme a vaříme v tlakovém hrnci 20 minut.
V den vaření
Zpracujeme lilek – ten si nakrájíme na kostky, posypeme solí a necháme v lednici vypotit na cca 15-20 minut. Pak jej omyjeme a usušíme utěrkou.
Cibuli nakrájíme najemno a cuketu na drobné kostky.
V hrnci zahřejeme olej a osmažíme cibulku.
Přidáme cuketu a lilek a krátce orestujeme. Pak přidáme česnek a bylinky.
Přilijeme vývar a rajčatové pyré a cizrnu a vaříme cca 10 minut, než zelenina změkne.
Dochutíme solí a pepřem a podáváme s nasekanou petrželkou.