Báječný recept, který mě vyléčil ze závislosti na skotském shortbreadu 😊(sušenky, na které nedám dopustit od svého prvního pobytu v úžasném Skotsku).

Dlouho jsem hledala různé alternativy a tento recept mi vyřešil jak konzistenci opravdových sušenek, tak i výbornou chuť. A jako benefit k tomu je přidaná výživová hodnota – a to obsah kvalitních bílkovin v cizrně, a navíc velmi dobrá stravitelnost díky procesu klíčení.

Ingredience:

  • 200 g mouky ze sušené naklíčené cizrny (koupila jsem sušenou naklíčenou cizrnu značky Semix, dostupnou např. v Lidlu)
  • 100 g kokosového oleje
  • 60 g arašídového másla
  • 40 g klíčených ovesných vloček (taky od firmy Semix)
  • 80 g třtinového cukru
  • Rozinky, strouhaný kokos, nebo kousky čokolády
  • Lžička jedlé sody
  • Špetka soli

Postup:

  1. Cizrnu rozmixujeme na mouku. Pak ji smícháme s cukrem, solí, jedlou sodou a ovesnými vločkami.
  2. Smícháme společně kokosový olej a arašídové máslo.
  3. Obě směsi spojíme a smícháme. V případě nutnosti přidáme trochu vody, aby byla výsledná hmota dobře tvarovatelná.
  4. Tvarujeme malé kuličky, které pak přeneseme na papírem vyložený plech a z kuliček pak tvarujeme placičky – cca 5-6 mm hrubé.
  5. Pečeme v troubě cca 15 minut dozlatova při teplotě 160 stupňů. Tyto sušenky se hodí perfektně k čaji 😊.
Dobrou chuť! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.