
Báječný recept, který mě vyléčil ze závislosti na skotském shortbreadu 😊(sušenky, na které nedám dopustit od svého prvního pobytu v úžasném Skotsku).
Dlouho jsem hledala různé alternativy a tento recept mi vyřešil jak konzistenci opravdových sušenek, tak i výbornou chuť. A jako benefit k tomu je přidaná výživová hodnota – a to obsah kvalitních bílkovin v cizrně, a navíc velmi dobrá stravitelnost díky procesu klíčení.
Ingredience:
- 200 g mouky ze sušené naklíčené cizrny (koupila jsem sušenou naklíčenou cizrnu značky Semix, dostupnou např. v Lidlu)
- 100 g kokosového oleje
- 60 g arašídového másla
- 40 g klíčených ovesných vloček (taky od firmy Semix)
- 80 g třtinového cukru
- Rozinky, strouhaný kokos, nebo kousky čokolády
- Lžička jedlé sody
- Špetka soli
Postup:
- Cizrnu rozmixujeme na mouku. Pak ji smícháme s cukrem, solí, jedlou sodou a ovesnými vločkami.
- Smícháme společně kokosový olej a arašídové máslo.
- Obě směsi spojíme a smícháme. V případě nutnosti přidáme trochu vody, aby byla výsledná hmota dobře tvarovatelná.
- Tvarujeme malé kuličky, které pak přeneseme na papírem vyložený plech a z kuliček pak tvarujeme placičky – cca 5-6 mm hrubé.
- Pečeme v troubě cca 15 minut dozlatova při teplotě 160 stupňů. Tyto sušenky se hodí perfektně k čaji 😊.
Dobrou chuť! 🙂