Tento recept dělám tak, že najednou zpracuji schválně velikou směs, kterou si rovnou připravím i do mrazáku. Je to výhodné v situacích, kdy není moc času připracovat jídlo. Takový burgr si můžete dát s burgrovou bulkou, sázeným vejcem, kvašenou zeleninou a avokádovou pastou (avokádo + česnek + citronová šťáva).

Tip: Po rozmrazení burgr hodně zvlhne, takže se pak hodí jej před opečením obalit v mandlové mouce, příp. v klasické strouhance a pak opéct (příp. upéct v troubě).

Cizrnový burgr

Celkový čas 30 minutes
Chod hlavní chod, lehčí oběd, lehčí večeře
počet porcí 8 porcí

Suroviny
  

  • 750 g nastrouhané mrkve
  • 400 g uvařené cizrny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1/2 lžíce římského kmínu
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 100 g rozmixovaného pečiva
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup
 

Dva dny předem

  • Necháme fermentovat cizrnu. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme lžíci soli, 1-2 lžíce fermentačních kultur (jogurt, kefír, jablečný ocet) a zamícháme. Necháme fermentovat 2 dny.
  • Cizrnu propláchneme a uvaříme v čisté vodě v tlakovém hrnci.

V den přípravy

  • Mrkev dáme do kuchyňského robotu a nasekáme najemno. Větší část oddělíme a opečeme společně s cibulkou na pánvi.
  • Všechny suroviny dáme společně do mixéru i s opečenou mrkví a cibulkou a mixujeme.
  • Z vzniklé směsi tvarujeme placky, cca 8 kusů. Můžeme je rovnou opéct na pánvi z obou stan a podávat, nebo je můžeme zabalit do fólie a nechat zamrazit.