Tento recept dělám tak, že najednou zpracuji schválně velikou směs, kterou si rovnou připravím i do mrazáku. Je to výhodné v situacích, kdy není moc času připracovat jídlo. Takový burgr si můžete dát s burgrovou bulkou, sázeným vejcem, kvašenou zeleninou a avokádovou pastou (avokádo + česnek + citronová šťáva).
Tip: Po rozmrazení burgr hodně zvlhne, takže se pak hodí jej před opečením obalit v mandlové mouce, příp. v klasické strouhance a pak opéct (příp. upéct v troubě).
Cizrnový burgr
Celkový čas 30 minutes minut
Chod hlavní chod, lehčí oběd, lehčí večeře
počet porcí 8 porcí
Suroviny
- 750 g nastrouhané mrkve
- 400 g uvařené cizrny
- 1 cibule
- 2 lžíce tahini pasty
- 1/2 lžíce římského kmínu
- 2 vejce
- sůl, pepř
- 100 g rozmixovaného pečiva
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
Dva dny předem
- Necháme fermentovat cizrnu. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme lžíci soli, 1-2 lžíce fermentačních kultur (jogurt, kefír, jablečný ocet) a zamícháme. Necháme fermentovat 2 dny.
- Cizrnu propláchneme a uvaříme v čisté vodě v tlakovém hrnci.
V den přípravy
- Mrkev dáme do kuchyňského robotu a nasekáme najemno. Větší část oddělíme a opečeme společně s cibulkou na pánvi.
- Všechny suroviny dáme společně do mixéru i s opečenou mrkví a cibulkou a mixujeme.
- Z vzniklé směsi tvarujeme placky, cca 8 kusů. Můžeme je rovnou opéct na pánvi z obou stan a podávat, nebo je můžeme zabalit do fólie a nechat zamrazit.