Fazolky adzuki s kysaným zelím a pohankou

Fazolky adzuki s kysaným zelím a pohankou

Toto je úžasný recept do chladnějšího období, ideálně pro podzim a zimu. Recept je inspirován receptem od Petra Klímy z jeho nádherné Luštěninové kuchařky. Pokud máte rádi luštěniny, moc tuto kuchařku doporučuji :-).  Tento recept neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro lidi

Číst dál

Jemné curry z dýně a červené čočky

Jemné curry z dýně a červené čočky

Pokud budete namáčet červenou čočku, rovnou jí namočte víc, ať z ní připravíte rovnou víc jídel. Zkusit můzete připravit např. ještě dýňovo-čočkovou polévku, nebo čočkové placky.  Pokud se rozhodnete pro čočkové placky, rovnou si uvařte i víc rýže, ať máte již hotový základ pro

Číst dál

Rýže Pulao – dokonale chuťově sladěné jídlo podle Ajurvédy

Lýdia Pokorná - Poradkyně pro výživu

Jídlo, po kterém nepřichází chuť na sladké, ani na slané. Moc se mi líbí, jak s jídlem pracuje Ajurvéda, která velmi jemným způsobem dohromady kombinuje všech 6 chutí: hořká, svíravá, sladká, slaná, ostrá a kyselá. A dle konkrétní situace (konkrétní nerovnováha jedince, nebo

Číst dál

Snídaňové mungo placky

Snídaňové mungo placky

Mungo placky jsou výbornou alternativou k běžné snídani – a nebojte se, příprava zabere chvilku. Připravíte si pár placek ke snídani a zbytek těsta můžete uložit do lednice na později. Je to velmi výživné jídlo, plné bílkovin, a navíc v kombinaci s obilovinou získáváme kompletní aminokyselinové

Číst dál

Rychlá quinoa s červenou řepou a kozím sýrem

Rychlá quinoa s červenou řepou a kozím sýrem

Hledáte inspiraci pro jarní recept, který bude po zimě víc odlehčený? Výborně – zkuste tento chutný recept z quinoi a kozího sýru. Je velmi rychlý, jednoduchý a výživný. Ingredience: 300 g tříbarevné quinoi (mix bílé, černé a červené) – uvařené v rýžovaru Kořenová zelenina – mrkev,

Číst dál

Jaké složení má tempeh, pokud ho vyrobíte doma

Jak vyrobit tempeh

Zajímalo by vás, zda je výroba domácího tempehu náročná? Na čas možná, jinak je postup velmi jednoduchý a zvládne ho každý. A chuť a další výhody za to rozhodně stojí! Co je tempeh? Jaké má složení? Tempeh je původem indonéská forma fermentované sóji,

Číst dál

Ve stylu středomořské kuchyně

Ve stylu středomořské kuchyně

Většině se při pomyšlení na středomořskou kuchyň vybaví ryby a mořské plody, olivy, pečivo, olivový olej. Jenomže středomořská kuchyň je mnohem bohatší. Mně se dnes již vybaví taky luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy, listová zelenina a čerstvé sýry 😊. Co mě na této kuchyni

Číst dál

Jáhlový nákyp s tvarohem a sezónním ovocem

Jáhlový nákyp s tvarohem a borůvkami

Bezlepkový zdravý dezert Hledáte dezert, který by bez výčitek mohl představovat i alternativu zdravé a plnohodnotné svačiny? Tento výborný jahelník s tvarohem totiž zasytí a taky dodá potřebné živiny a energii. Je to taky výborná alternativa v případě že chcete, nebo musíte, ve stravě omezovat lepek.

Číst dál