
Hledáte dezert, který by bez výčitek mohl představovat i alternativu zdravé a plnohodnotné svačiny? Tento recept totiž zasytí a taky dodá potřebné živiny a energii. Je to taky výborná alternativa v případě že chcete, nebo musíte ve stravě omezovat lepek. Jáhly vám zpestří jídelníček například snídaňovou kaší, dezertem, nebo knedlíkem – jejich využití je všestranné, můžete nimi rovněž zahušťovat polévky, nebo je použít jako přílohu.
Jak na to jáhlový nákyp:
Ingredience:
- 1 hrnek jáhlů
- 2 vejce
- 1 vanička tvarohu (250 g)
- hrst borůvek (nebo jakéhokoli jiného ovoce)
- hrst předem namočené kustovnice
- sladidlo dle libosti
- špetka soli
Postup:
- Uvaříme si jáhly. Ty si před varem důkladně propláchněte, několikrát je spařte vroucí vodou a pak vařte do měkka.
- Až jsou jáhly uvařené, nechte je vychladnout a připravte si zbytek surovin.
- Ve velké míse vyšlehejte tvaroh a vejce, přidejte sladidlo, špetku soli a jáhly.
- Zamíchejte a na závěr opatrně vmíchejte borůvky, případně jiné ovoce dle chuti.
- Papírem si vyložte formu na pečení a vlijte vzniklou směs. Pečte cca 30 min na 170 °C.
- Nechejte vychladnout, ideálně nechte pak přes noc v lednici a druhý den bude dezert ideální – bude držet tvar a bude osvěžující 😊.
Dobrou chuť 🙂