Bezlepkový zdravý dezert
Hledáte dezert, který by bez výčitek mohl představovat i alternativu zdravé a plnohodnotné svačiny? Tento výborný jahelník s tvarohem totiž zasytí a taky dodá potřebné živiny a energii. Je to taky výborná alternativa v případě že chcete, nebo musíte, ve stravě omezovat lepek. Jáhly vám zpestří jídelníček například snídaňovou kaší, dezertem, nebo knedlíkem – jejich využití je všestranné, můžete nimi rovněž zahušťovat polévky, nebo je použít jako přílohu.
Tip: Navařte si jáhly předem ve větším množství a něco využijte jako přílohu k hlavnímu jídlu, např. k rybě, něco může představovat základ pro čočkové placky a něco využijete do snídaňové kaše, nebo tohoto dezertu.
Jahelník a jeho sezónní obměny
Tento výborný dezert můžete upravovat v průběhu roku podle toho, jaké ovoce zrovna venku dozrává. Mým máme nejraději lesní ovoce, ale tento tvarohový dezert chutná v jakékoli variantě.
V létě se asi nejvíc hodí lesní ovoce, takže maliny, borůvky, jahody, nebo i můžete zkusit i třeba meruňky. My máme nejraději právě borůvkový jahelník.
Na podzim budou chutnat ostružiny, ale nákyp se švestkami, nebo s hruškami.
No a v zimě a na jaře můžete připravit nákyp s jablky, případně využít zavařené či mražené ovoce.
Jak připravit jáhly
Já je připravuji tak, že je předem nejdřív namáčím ve filtrované vodě cca 8 hodin. Ideálně si vše připravte na noc a ráno vodu slejte, propláchněte a uvařte je. Vařím je momentálně v rýžovaru, ve kterém se uvaří krásně doměkka a jsou hezky načechrané. Volím poměr 1:1,5 (jáhly : voda). Pokud je vaříte na sporáku, vařte v poměru 1:2.
Pokud je předem nenamáčíte, spařte je horkou vodou, minimálně 2-3 x. Tímto způsobem ztratí hořkost.

Jáhlový nákyp s tvarohem
Suroviny
- 1 hrnek jáhlů
- 2 vejce
- 250 g tvarohu
- hrst borůvek (nebo jakéhokoli jiného ovoce) (v chladném období např. hrušky)
- hrst předem namočené kustovnice
- sladidlo dle libosti (já dávám až na závěr: např. pokapu medem, nebo javorovým sirupem)
- špetka soli
Postup
- Uvaříme si jáhly. Ty si před varem důkladně propláchněte, několikrát je spařte vroucí vodou a pak vařte do měkka. Ideální je je namočit ve vodě na noc. Já si je vařím předem v rýžovaru ve větším množství, abych je na pečení samotné měla již připravené.
- Až jsou jáhly uvařené, nechte je vychladnout a připravte si zbytek surovin.
- Ve velké míse vyšlehejte tvaroh a vejce, přidejte sladidlo, špetku soli a jáhly.
- Zamíchejte a na závěr opatrně vmíchejte sezónní ovoce dle chuti. Pokud budete dávat hrušky, je vhodnější je dát až na vrch jáhelníku, aby se lehce opekly.
- Papírem si vyložte formu na pečení a vlijte vzniklou směs. Pečte cca 30 min na 170 °C.
- Nechte dezert vychladnout, ideálně jej nechte přes noc v lednici a druhý den bude dezert ideální – bude držet tvar.
Další recepty s jáhly
Jáhly jsme si doma hodně oblíbili. Jedná o bezlepkovou potravinu a já jsem zastánkyní toho, že lepku již přijímáme zbytečně moc. Ráda proto střídám různé obiloviny a jáhly se staly pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Ať již ve formě ranních kaší, příloh, nebo různých placek. Vyzkoušejte tyto mé oblíbené recepty: