Hledáte dezert, který by bez výčitek mohl představovat i alternativu zdravé a plnohodnotné svačiny? Tento recept totiž zasytí a taky dodá potřebné živiny a energii. Je to taky výborná alternativa v případě že chcete, nebo musíte ve stravě omezovat lepek. Jáhly vám zpestří jídelníček například snídaňovou kaší, dezertem, nebo knedlíkem – jejich využití je všestranné, můžete nimi rovněž zahušťovat polévky, nebo je použít jako přílohu.

Jak na to jáhlový nákyp:

Ingredience:

  • 1 hrnek jáhlů
  • 2 vejce
  • 1 vanička tvarohu (250 g)
  • hrst borůvek (nebo jakéhokoli jiného ovoce)
  • hrst předem namočené kustovnice
  • sladidlo dle libosti
  • špetka soli

Postup:

  1. Uvaříme si jáhly. Ty si před varem důkladně propláchněte, několikrát je spařte vroucí vodou a pak vařte do měkka.
  2. Až jsou jáhly uvařené, nechte je vychladnout a připravte si zbytek surovin.
  3. Ve velké míse vyšlehejte tvaroh a vejce, přidejte sladidlo, špetku soli a jáhly.
  4. Zamíchejte a na závěr opatrně vmíchejte borůvky, případně jiné ovoce dle chuti.
  5. Papírem si vyložte formu na pečení a vlijte vzniklou směs. Pečte cca 30 min na 170 °C.
  6. Nechejte vychladnout, ideálně nechte pak přes noc v lednici a druhý den bude dezert ideální – bude držet tvar a bude osvěžující 😊.

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *