Bezlepkový zdravý dezert

Hledáte dezert, který by bez výčitek mohl představovat i alternativu zdravé a plnohodnotné svačiny? Tento výborný jahelník s tvarohem totiž zasytí a taky dodá potřebné živiny a energii. Je to taky výborná alternativa v případě že chcete, nebo musíte, ve stravě omezovat lepek. Jáhly vám zpestří jídelníček například snídaňovou kaší, dezertem, nebo knedlíkem – jejich využití je všestranné, můžete nimi rovněž zahušťovat polévky, nebo je použít jako přílohu.

Tip: Navařte si jáhly předem ve větším množství a něco využijte jako přílohu k hlavnímu jídlu, např. k rybě, něco může představovat základ pro čočkové placky a něco využijete do snídaňové kaše, nebo tohoto dezertu.

Jahelník a jeho sezónní obměny

Tento výborný dezert můžete upravovat v průběhu roku podle toho, jaké ovoce zrovna venku dozrává. Mým máme nejraději lesní ovoce, ale tento tvarohový dezert chutná v jakékoli variantě.

V létě se asi nejvíc hodí lesní ovoce, takže maliny, borůvky, jahody, nebo i můžete zkusit i třeba meruňky. My máme nejraději právě borůvkový jahelník. 

Na podzim budou chutnat ostružiny, ale nákyp se švestkami, nebo s hruškami. 

No a v zimě a na jaře můžete připravit nákyp s jablky, případně využít zavařené či mražené ovoce.

Jak připravit jáhly

Já je připravuji tak, že je předem nejdřív namáčím ve filtrované vodě cca 8 hodin. Ideálně si vše připravte na noc a ráno vodu slejte, propláchněte a uvařte je. Vařím je momentálně v rýžovaru, ve kterém se uvaří krásně doměkka a jsou hezky načechrané. Volím poměr 1:1,5 (jáhly : voda). Pokud je vaříte na sporáku, vařte v poměru 1:2.

Pokud je předem nenamáčíte, spařte je horkou vodou, minimálně 2-3 x. Tímto způsobem ztratí hořkost.

Jáhlový nákyp s tvarohem a borůvkami

Jáhlový nákyp s tvarohem

Čas přípravy 15 minutes
Celkový čas 45 minutes
počet porcí 8 porcí

Suroviny
  

  • 1 hrnek jáhlů
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu
  • hrst borůvek (nebo jakéhokoli jiného ovoce) (v chladném období např. hrušky)
  • hrst předem namočené kustovnice
  • sladidlo dle libosti (já dávám až na závěr: např. pokapu medem, nebo javorovým sirupem)
  • špetka soli

Postup
 

  • Uvaříme si jáhly. Ty si před varem důkladně propláchněte, několikrát je spařte vroucí vodou a pak vařte do měkka. Ideální je je namočit ve vodě na noc. Já si je vařím předem v rýžovaru ve větším množství, abych je na pečení samotné měla již připravené.
  • Až jsou jáhly uvařené, nechte je vychladnout a připravte si zbytek surovin.
  • Ve velké míse vyšlehejte tvaroh a vejce, přidejte sladidlo, špetku soli a jáhly.
  • Zamíchejte a na závěr opatrně vmíchejte sezónní ovoce dle chuti. Pokud budete dávat hrušky, je vhodnější je dát až na vrch jáhelníku, aby se lehce opekly.
  • Papírem si vyložte formu na pečení a vlijte vzniklou směs. Pečte cca 30 min na 170 °C.
  • Nechte dezert vychladnout, ideálně jej nechte přes noc v lednici a druhý den bude dezert ideální – bude držet tvar.

Další recepty s jáhly

Jáhly jsme si doma hodně oblíbili. Jedná o bezlepkovou potravinu a já jsem zastánkyní toho, že lepku již přijímáme zbytečně moc. Ráda proto střídám různé obiloviny a jáhly se staly pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Ať již ve formě ranních kaší, příloh, nebo různých placek. Vyzkoušejte tyto mé oblíbené recepty:

Fermentovaná jahelná kaše na slano

Placky z červené čočky a jáhel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating