Hledáte dezert, který by bez výčitek mohl představovat i alternativu zdravé a plnohodnotné svačiny? Tento recept totiž zasytí a taky dodá potřebné živiny a energii. Je to taky výborná alternativa v případě že chcete, nebo musíte, ve stravě omezovat lepek. Jáhly vám zpestří jídelníček například snídaňovou kaší, dezertem, nebo knedlíkem – jejich využití je všestranné, můžete nimi rovněž zahušťovat polévky, nebo je použít jako přílohu.

Tip: Navařte si jáhly předem ve větším množství a něco využijte jako přílohu k hlavnímu jídlu, např. k rybě, něco může představovat základ pro čočkové placky a něco využijete do snídaňové kaše, nebo tohoto dezertu.

Jáhlový nákyp s tvarohem

Čas přípravy 15 minut
Celkový čas 45 minut
počet porcí 8 porcí

Suroviny
  

  • 1 hrnek jáhlů
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu
  • hrst borůvek (nebo jakéhokoli jiného ovoce) (v chladném období např. hrušky)
  • hrst předem namočené kustovnice
  • sladidlo dle libosti (já dávám až na závěr: např. pokapu medem, nebo javorovým sirupem)
  • špetka soli

Postup
 

  • Uvaříme si jáhly. Ty si před varem důkladně propláchněte, několikrát je spařte vroucí vodou a pak vařte do měkka. Ideální je je namočit ve vodě na noc. Já si je vařím předem v rýžovaru ve větším množství, abych je na pečení samotné měla již připravené.
  • Až jsou jáhly uvařené, nechte je vychladnout a připravte si zbytek surovin.
  • Ve velké míse vyšlehejte tvaroh a vejce, přidejte sladidlo, špetku soli a jáhly.
  • Zamíchejte a na závěr opatrně vmíchejte sezónní ovoce dle chuti. Pokud budete dávat hrušky, je vhodnější je dát až na vrch jáhelníku, aby se lehce opekly.
  • Papírem si vyložte formu na pečení a vlijte vzniklou směs. Pečte cca 30 min na 170 °C.
  • Nechte dezert vychladnout, ideálně jej nechte přes noc v lednici a druhý den bude dezert ideální – bude držet tvar.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating