Většině se při pomyšlení na středomořskou kuchyň vybaví ryby a mořské plody, olivy, pečivo, olivový olej. Jenomže středomořská kuchyň je mnohem bohatší. Mně se dnes již vybaví taky luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy, listová zelenina a čerstvé sýry 😊.

Co mě na této kuchyni baví je pestrost použitých surovin, barev a chutí. A taky fakt, že často kombinují sladké a slané chutě – např. cizrna se špenátem a artyčoky, doplněno vlašskými ořechy a fíky. Takové pestré složení chutí již nenechává moc prostoru pro vznik chutí na odpolední mlsání.

Další obrovskou výhodou je fakt, že tato kuchyň pracuje poměrně často s listovou zeleninou, bohatým zdrojem folacinu (kyseliny listové, nebo vitamín B9), který je nezbytný pro zdravý vývoj plodu.

Tím, že středomořská kuchyň nešetří používáním extra panenského olivového oleje, ořechů a semínek, a navíc pravidelně pracuje s rybami a mořskými plody, vytváří tak téměř dokonalý mix zdravého spektra tuků – omega-9 a omega-3 mastných kyselin a minimum nasycených tuků a cholesterolu. Tento mix zastoupených tuků pomáhá snižovat nezdravý LDL cholesterol a taky vytvářet protizánětlivé prostředí, což je výbornou prevencí hlavně kardiovaskulárních onemocnění.

Dokonce se dnes středomořská kuchyň spojuje s blahodárným vlivem na složení našeho mikrobiomu – dáno právě svojí pestrostí, zdravými tuky a dostatkem vlákniny.

Včera jsme si přivezli z trhů hromadu zeleniny včetně mangoldu a červené řepy, dál čerstvé kozí sýry z Farmy u svaté Anny a kopec jiných dobrot. Pak již byla představa pro dnešní oběd jasná. Nakombinovali jsme si špaldové kroupy s kudrnkou, k tomu pečenou červenou řepu s kozím sýrem a k tomu fazole s mangoldem a čerstvými bylinkami z naší skromné balkónové zahrádky.

Co k tomu budete potřebovat?

  • špaldové kroupy
  • čerstvá nahrubo nasekaná kudrnka
  • červená řepa, cca 3 kusy
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • čerstvý kozí sýr
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, bazalka, tymián)
  • 2 šalotky
  • mangold (350-400 g)
  • fazolky (250 g uvařených)
  • sůl, čerstvě nadrcený pepř
  • 1 lžíci drcených semen koriandru

Jak na to?

Pečená červená řepa:

  1. Předehřejme si troubu na 180 °C.
  2. Červenou řepu pořádně omyjeme a nakrájíme na cca 3mm plátky.
  3. Plech vyložíme papírem, na něj rozmístíme řepu, zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem, přidáme nadrcený koriandr, sůl, pepř a vše promícháme.
  4. Pečeme cca 30 min. Po 20 minutách můžeme řepu pootáčet, nebo jen zlehka promíchat.
  5. Již upečenou řepu posypeme čerstvými bylinkami a servírujeme s kozím sýrem.

Špaldové kroupy s kudrnkou:

  1. Špaldové kroupy na sucho opékáme na pánvi do mírného zhnědnutí.
  2. Pak je zalijeme vodou v poměru 1:2, mírně osolíme a vaříme cca 15-20 min do měkka. Průběžně kontrolujeme a po vyvaření vody necháme kroupy dojít (dalších 15 min i víc).
  3. Před podáváním přidáme nasekanou kudrnku a zakápneme olivovým olejem.

Fazolky s mangoldem:

  1. Šalotky nasekáme najemno.
  2. Zahřejeme olej a pak osmahneme šalotky.
  3. Mezitím si umyjeme mangold a nasekáme na cca 5cm kousky.
  4. Přidáme mangold na pánev, podusíme a až slehne, zalijeme trochou vody, citronové šťávy a dusíme dál na mírném ohni 20-30 min.
  5. Přidáme uvařené fazole, sůl a pepř a ještě 10 min vaříme.

Můžete samozřejmě servírovat i odděleně. Například pečená řepa s kozím sýrem může posloužit i jako samostatná odlehčená večeře. A fazolky s mangoldem případně můžete servírovat i jen s kroupami. Když mám ale víc času, ráda kombinuji vícero jídel dohromady – je to pestřejší, chuťově zajímavější a výživově plnohodnotnější.

Dobrou chuť 😊,

Lyd

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *