Výborný recept, který spíš doporučuji opravdovým milovníkům vaření. Není to žádný rychlý recept, i když při troše zručnosti a za použití pomalého hrnce, s ním strávíte celkem max 30-40 minut. Zbytek se vaří samo :-).
Miluji vaření a mám ráda z času na čas vyzkoušet nějakou tu exotiku. Ráda experimentuji, vaření je pro mě relax a aromaterapie zároveň :-). A že tady najdete těch vůní… Limetkové listy, citronová tráva, všechno koření, pak koriandr a kokosový krém… Nádhera!
Pokud nechcete stát u plotny 4 hodiny, opravdu doporučuji vyzkoušet pomalý hrnec, který si nastavíte a můžete jít třeba ven, nebo do práce, případě i spát. Jídlo se nepřipálí, maso je krásně jemňoučké a chutě se nádherně propojí.
Hovězí rendang z pomalého hrnce
Čas přípravy 30 minutes minut
Doba vaření 8 hours hrs
počet porcí 4 porce
Suroviny
- 2 kusy citronové trávy nakrájené najemno
- 2 šalotky nakrájené na menší kousky
- 5 cm kus zázvoru nakrájený na plátky
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 ks skořicová kůra
- 1 badyán
- 4 tobolky zeleného kardamonu
- 4 hřebíčky
- 2 lžičky kari koření
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 10 limetkových listů nasekaných najemno
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce jaggery nebo hnědého cukru
- 1 kg hovězího masa nakrájeného na menší kousky
- 250 ml kokosového krému
- šťáva z 1/2 limetky
Postup
- Citronovou trávu, zázvor, šalotky a česnek rozmixujeme na pastu. Dáme stranou.
- Na pánvi zahřejeme kokosový olej a orestujeme skořici, badyán, hřebíčky a kardamon. Až začne koření vonět, přidáme pastu, kterou jsme si připravili na začátku. Chvíli restujeme.
- Do pasty přidáme kajenský pepř a kari koření a společně promícháme. Restujeme do vzniku hustější pasty.
- Pomalý hrnec lehce promažeme olejem, přidáme pastu, limetkové listy, sůl, cukr, pár lžic vody a maso. Vše pořádně zamícháme a vaříme buď 8 hodin na nízkém stupni (na noc), nebo 4 hodiny na vysokém stupni (přes den).
- Na závěr přidáme kokosový krém a šťávu z limetky a vařte ještě asi 20-30 minut bez pokličky.
- Podávejte s rýží, zelenými fazolkami a nasekaným koriandrem.