Vývary jsou moje – je to pro mě jídlo, které mě vždy zahřeje, nebo příjemně naladí, povzbudí chuť, případně posilní, pokud se necítím dobře. Obzvlášť během těhotenství, kdy jsem první tři měsíce neměla díky nevolnostem moc chuť jíst, byly vývary a jakékoli jiné polévky to jediné, co mi trochu spravilo žaludek.
Mám opravdu ráda poctivé jídlo, nejsem moc na rychlovky, i když chápu, že většina lidí moc času na vaření nemá. Lze si ale vaření zpříjemnit a zjednodušit použitím chytrých pomůcek, které vaří za nás a zároveň zvedají celé jídlo někam do výšin jak z pohledu výživového potenciálu, tak z pohledu chuti a celkové kvality. Takže za mě jedině pomalý hrnec na kvalitní vývary. Večer naložíte, ráno máte hotovo :-). Víc o výhodách vývarů z pomalého hrnce tady.
Pho Bo z pomalého hrnce
Suroviny
Vývar
- 500 g hovězí oháňka, nebo řebra
- 500 g hovězí svíčková
- 1 cibule rozříznuta na 2 části
- 5 cm kus zázvoru na plátky
- 3 badyány
- 2 kůry skořice
- 3 tobolky kardamonu ideálně kardamon černý
- 1 lžička semínek koriandru
- 2 mrkve na menší kusy
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce tamari
K podávání
- rýžové nudle
- jarní cibulka
- šalotka na jemné plátky
- čerstvé klíčky
- koriandr
Postup
- Zahřejeme pánev a nasucho orestujeme cibuli, zázvor a koření.
- Do pomalého hrnce dáme maso, orestované koření, cibuli, mrkev a 7-8 hrnků vody. Přidáme sůl, cukr a omáčky.
- Necháme lehce probublávat na nízkém stupni po dobu 8 hodin. Ideálně přes noc. Chceme silný vývar.
- Maso vyndáme a nakrájíme na tenké plátky.
- Vývar opatrně přecedíme přes sítko.
- Podáváme s rýžovými nudlemi, čerstvou jarní cibulkou, nakrájenou šalotkou, koriandrem a čerstvými klíčky.