Jsou dny, kdy jednoduše není čas na vaření a stane se to snad každému. V takové momenty je dobré vědět, po jakém jídle sáhnout v obchodě kousek od práce a jak takový rychlý studený oběd poskládat, aby byl výživný a dostatečně zasytil, typicky když nemáte ani možnost vařit.
Studený oběd lepší než nekvalitní hotovka z restaurace nebo jídelny
Stává se mi, že mí klienti mají špatný pocit, pokud nemohou dennodenně vařit čerstvé jídlo. Pak mají pocit, že je pak téměř jedno, co si dají, když to není dokonalé, a pak volí třeba fast-food, nebo se jednoduše dostatečně nenají (když např. chybí ponuka vegetariánských nebo bezlepkových jídel). Ale tak to není. I v situaci, kdy nemáme čas vařit, se dá improvizovat. Za mě je mnohem lepší dát si klidně studený oběd ze supermarketu, který si dokážete rozumně poskládat, než se spoléhat na nekvalitní nabídku jídel mnohých restauračních zařízení (nekvalitní nebo přepálené tuky, téměř žádná zelenina, nebo minimum bílkovin a často zbytečně velká porce přílohy). Toto téma by vydalo na samostatný článek, o tom třeba jindy. Pokud máte v práci dobře vybavenou jídelnu, příp. kvalitní restauraci, kde se dobře a kvalitně najíte, pak máte vyhráno.

V práci potřebujete jíst kvalitně, oběd nepodceňujte
Pokud ošidíte oběd, poznáte to hned na tom, jak se po zbytek dne cítíte. Zda máte dostatek energie, zda se vám dobře soustředí na práci, zda nemáte chuť na sladké či slané apod. Pak se to často projeví večerním náletem na lednici, kdy se domů dostanete hladoví a unavení a potřebujete honem rychle něco sníst. Často pak u svých klientů vidím, že večerní energetický příjem je z celého dne nejvyšší. Jenomže vy tu přijatou energii potřebujete právě přes den, kdy jste víc aktivní, kdy se pohybujete, nebo řešíte náročné a stresující úkoly v práci.
Jak během oběda kvalitně jíst
- Volte přiměřenou velikost porcí – čím je porce jídla větší, tím se zvyšuje i pravděpodobnost únavy po jídle. Neplatí, že čím větší porce, tím lepší restaurace. V těchto případech jde často množství na úkor kvality.
- Pozor na množství sacharidů v jedné porci – jídlo by nemělo být tvořeno obří sacharidovou náloží (typicky hromada knedlíků, těstovin, nebo rýže jako základ jídla). Čím víc sacharidů v jedné porci, tím víc zatěžujeme slinivku břišní a zvyšujeme pak pravděpodobnost únavy po jídle.
- Vhodně jídlo kombinujte – vyberte si oběd tvořený lehce stravitelnými bílkovinami, větší porcí zeleniny (30 g zeleninové oblohy nestačí
), menší porcí komplexních sacharidů a menším množstvím zdravých tuků. Komplexní jídlo vám pomůže předejít hladu a únavě.
- Oběd nezapíjejte kávou – tato kombinace vám zhorší celý proces trávení.
- Dopřejte si po jídle krátkou procházku na čerstvém vzduchu (příp. jen krátkou „procházku“ po budově) a na pár hodin po jídle si raději neplánujte úkol náročný na soustředění, ale spíš vyřiďte nějaké jednodušší, rutinní úkoly, třeba nějakou administrativu, telefonování, vyřizování e-mailů atp.

Tipy na studená jídla, když není vůbec prostor vařit
Ne každý pracovní prostor má závodní jídelnu nebo bufet, někde není ani vhodně vybavená kuchyňka. Téměř všude je k dispozici alespoň varná konvice na vodu, mikrovlnka, lednice a nějaký obchod poblíž. To vám dává možnosti, jak si vytvořit velmi rychlý a výživný oběd i bez vaření. Jen je potřeba vědět, po jakých surovinách v obchodě sáhnout a co s nimi pak dál 😊. Můžete si například jednoduše připravit:
- Celozrnný kuskus (zalijete horkou vodou a necháte dojít) + konzervované fazole + hrášek, kukuřice a paprika, k tomu salát
- Vajíčka natvrdo (ty si přinesete z domova) + baby carrotky a hrášek + kuskus/bulgur (zalijete horkou vodou a necháte dojít)
- Celozrnné tortilly + kozí sýr + sterilovaná červená řepa a salát / rajčata / okurka
- Celozrnné pečivo + cizrnový hummus + sýr / šunka + avokádo + okurka / rajče