Často
se mě ptáte na zdravé cukroví. Dávám sem proto recept na oblíbené mé linecké cukroví
– do toho já jsem veliký blázen. Prostě klasika… 🙂 Tento recept jsem
zvolila bezlepkový, a to z toho
důvodu, že pokud už budeme mlsat, tak ať je to o něco menší zlo, ať alespoň u
cukroví omezíme lepek. Pečení je na Vánoce spousta a lepku a cukru si ještě
užijete u návštěv a rodiny. Má proto smysl trochu kombinovat, a právě
vyváženost lepkových a bezlepkových potravin je za mě vhodnou cestou.
Pozor, i „zdravé“ cukroví je
pořád cukroví. Pokud si ale chcete Vánoce opravdu
vychutnat, pak je dobré se o svůj jídelníček starat v průběhu celého roku a pak
si Vánoce zážitkově užít se vším, co k nim patří :-).
Tip: Část
cukroví můžete namočit do hořké čokolády na zpestření :-).
Bezlepkové linecké cukroví
Suroviny
- 500 g Bezlepkové směsi na pečení Probio
- 220 g Farmářského másla
- 100 g Sladidla např. Panela
- 2 Vejce
- 1 lžička Citronové kůry
- Džem např. Červený rybíz
Postup
- Smícháme všechny suroviny a vytvoříme těsto.
- Těsto necháme na hodinu odpočinout v lednici.
- Zapneme troubu na 180 stupňů.
- Vytvoříme tenký plát, ze kterého vykrajujeme koláčky a pokládáme na pečícím papírem vyložený plech.
- Pečeme cca 7 minut a průběžně kontrolujeme.
- Nakonec cukroví spojujeme džemem :-).