Koláč, který se báječně hodí do chladnějších období. Hrušky dozrávají na podzim, ale také je možné použít i jablka. Je to sice pořád dezert, ale svým složením to může nahradit i dobrou svačinku na dopoledne.
Ingredience:
- Na korpus:
- 110 g kokosového oleje
- 250 g celozrnné mouky (klidně zkombinujte i vícero druhů a kdo nemůže lepek, použije pohankovou mouku, klidně mix hladké a celozrnné)
- 8 lžic vlažné vody
- Hrušková mezivrstva:
- 600 g hrušek zbavených jadřinců
- Lžička skořice
- 30 ml vody
- 60 g namočených rozinek
- Tvarohová mezivrstva:
- 500 g tučného tvarohu
- 2 lžíce třtinového cukru (můžete i vynechat, hrušky a rozinky celý koláč prosladí dostatečně)
- 1 vejce
- Sušená pomerančová, nebo citrónová kůra
Postup:
- Suroviny na těsto společně pořádně prohněteme a necháme stranou na cca 15 minut odpočinout.
- 300 g hrušek si nakrájíme na kostky a dáme do kastrolu spolu s vodou a rozinky. Dusíme do změknutí a pak rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Tvaroh ušleháme s vejcem a zbylými surovinami na tvarohovou vrstvu.
- Připravíme si dortovou formu, já používám rozkládací. Formu buď vymažeme tukem, nebo dáme na spodek pečicí papír.
- Těsto vyválíme do velikosti formy a plát položíme na spodek, kraje opatrně zatlačíme rukama.
- Na těsto rozetřeme hruškovou vrstvu a na ní vylijeme tvarohovou vrstvu.
- Zbylé hrušky (300 g) nakrájíme na plátky a ozdobíme koláč. Celý koláč ještě posypeme skořicí a můžeme péct 35 minut na 170 °C.