Koláč, který se báječně hodí do chladnějších období. Hrušky dozrávají na podzim, ale také je možné použít i jablka. Je to sice pořád dezert, ale svým složením to může nahradit i dobrou svačinku na dopoledne.

Ingredience:

  • Na korpus:
    • 110 g kokosového oleje
    • 250 g celozrnné mouky (klidně zkombinujte i vícero druhů a kdo nemůže lepek, použije pohankovou mouku, klidně mix hladké a celozrnné)
    • 8 lžic vlažné vody
  • Hrušková mezivrstva:
    • 600 g hrušek zbavených jadřinců
    • Lžička skořice
    • 30 ml vody
    • 60 g namočených rozinek
  • Tvarohová mezivrstva:
    • 500 g tučného tvarohu
    • 2 lžíce třtinového cukru (můžete i vynechat, hrušky a rozinky celý koláč prosladí dostatečně)
    • 1 vejce
    • Sušená pomerančová, nebo citrónová kůra

Postup:

  1. Suroviny na těsto společně pořádně prohněteme a necháme stranou na cca 15 minut odpočinout.
  2. 300 g hrušek si nakrájíme na kostky a dáme do kastrolu spolu s vodou a rozinky. Dusíme do změknutí a pak rozmixujeme tyčovým mixérem.
  3. Tvaroh ušleháme s vejcem a zbylými surovinami na tvarohovou vrstvu.
  4. Připravíme si dortovou formu, já používám rozkládací. Formu buď vymažeme tukem, nebo dáme na spodek pečicí papír.
  5. Těsto vyválíme do velikosti formy a plát položíme na spodek, kraje opatrně zatlačíme rukama.
  6. Na těsto rozetřeme hruškovou vrstvu a na ní vylijeme tvarohovou vrstvu.
  7. Zbylé hrušky (300 g) nakrájíme na plátky a ozdobíme koláč. Celý koláč ještě posypeme skořicí a můžeme péct 35 minut na 170 °C.