Recept slouží výborně jako zdravější alternativa klasických dezertů – obsahuje totiž celozrnnou mouku s vyšším obsahem vlákniny, která víc zasytí a zároveň má nižší glykemický index, než je tomu u klasické hladké mouky. Navíc je tady i vyšší obsah bílkovin, díky použité pohankové mouce a ořechům, takže z dezertu se stává také smysluplná svačina, která může být doplněna ještě trochou jogurtu, nebo zakysanou smetanou. Sladidlem se tady šetří, bohatě stačí přisladit těsto banánem, nebo rozinkami, případně si na závěr můžete dezert pokapat trochou medu.
Jarní koláč s rebarborou
Ingredience:
- 100 g pohankové mouky
- 100 g celozrnné špaldové, jemně mleté mouky
- 100 g najemno namletých vlašských ořechů
- 2-3 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
- 1 vejce
- 50 ml olivového oleje
- 200 ml mandlové smetany
- Špetka soli
- Banán na doslazení, příp. předem namočené rozinky, následně rozmixované
- Rebarbora, nakrájená na 1-2 cm kousky
- Drobenka: 20 g másla, 30 g nasekaných ořechů, 30 g ovesných vloček, ječný slad (příp. jiné sladidlo)
Postup:
- Připravte si rebarboru – omyjte a nakrájejte na kousky velikosti 1-2 cm.
- Předehřejte si troubu na 160°C.
- Smíchejte mouky s mletými ořechy, špetkou soli a kypřicím práškem.
- V další míse vyšlehejte společně olej, smetanou a vejce. Přidejte rozmačkaný banán, nebo rozinky na doslazení. Vmíchejte směs do mouky a promíchejte.
- Vymažte si formu, vysypte moukou a nalijte těsto.
- Na vrch pokládejte kousky rebarbory a posypte drobenkou.
- Pečte cca 35 minut.
Tento recept pak můžete různě obměňovat a dle aktuální sezóny pak měnit ovoce.
Dobrou chuť 🙂