Hledáte inspiraci, co s sebou do přírody, nebo na cestování? Něco rychlého, jednoduchého, no zdravého a výživného zároveň?

Mám pro vás tip na oblíbené jídlo s sebou na cesty. Nejčastěji si připravím placky z luštěnin viz recept níže, k tomu zeleninový salát (libovolné variace listové zeleniny, k tomu např. okurka, rajče a něco klíčeného, např. vojtěška, lněný olej a lahůdkové droždí). K tomu přidávám ještě domácí kváskový chléb a ovocnou svačinku, viz recept níže. :-). A máte plnohodnotné jídlo, např. oběd plus svačina.

Placky z červené čočky, nebo z mungo fazolek

Ingredience:

  • Šálek mungo fazolek, nebo červené čočky (přes noc namočených)
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky strouhaného zázvoru
  • 1 vejce
  • Hrst bylinek – petrželka, nebo koriandr, nebo cokoli jiného zeleného
  • Ghí na opékání

Postup:

  1. Vodu sceďte a mungo, případně čočku přesuňte do mixéru. Mixujte do hladka.
  2. Pak přidejte koření, ještě chvilku mixujte.
  3. Nařeďte směs vodou do konzistence těsta na lívance.
  4. Přidejte vejce a lehce našlehejte.
  5. Přidejte nasekané bylinky a zamíchejte.
  6. Ohřejte ghí na pánvi a ze směsi tvarujte lívanečky/placky. Placky opékejte z obou stran do zlata.

Kdyby těsto nedrželo pohromadě, je možné doplnit 1-2 lžíce kvalitní mouky. Lívanečky pak podávejte třeba s jogurtem a  zeleninovým salátem.

Ovocno-lněná svačinka

Ingredience:

  • 1 jablko, nebo hruška
  • 1-2 lžíce lněných semínek (předem na noc namočit)

Postup:

  1. Scedíme vodu ze semínek a tyčovým mixérem pořádně mixujeme do „pěny“.
  2. Vedle si nastrouháme jablko (hrušku) a smícháme s rozmixovaným lněným semínkem.

Takto si připravíte výživnou ovocnou svačinku s kvalitními tuky. Len je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Do svačinky si můžete pak již přidat dle chuti i jiné ingredience, např. místo lnu použít chia semínka, nebo konopná semínka, můžete přidat trochu skořice, případně i medu, kdyby nestačilo sladké ovoce.