O pohance
Pohanka je pseudoobilovina, podobně jako quinoa, nebo amarant. Pohanka je bezlepková a dá se s ní tak oživit mnohdy hodně monotónní jídelníček, ve kterém by byla většina příloh tvořena pšenicí (ráno pečivo, k obědu knedlík, večer těstoviny, k svačinám nějaká bageta, do toho sušenky).
Za zmínku určitě stojí obsah bioflavonoidu rutinu v pohance, se schopností zlepšovat pružnost cév a krevních kapilár. Mimo to má pohanka poměrně vyvážené zastoupení spektra aminokyselin, včetně lysinu, který bývá v obilovinách často limitní aminokyselinou. Z minerálů určitě stojí za zmínku draslík a hořčík.
Ještě jedno upozornění k tomu, co v obchodě hledat. Často totiž poslouchám, že pohanka nechutná. Jenomže často je to způsobeno zakoupenou kvalitou. Hledejte proto pohanku, která je mechanicky loupaná, ne termicky. Termicky loupaná pohanka je často k dostání v běžných supermarketech a má tmavší barvu než mechanicky loupaná pohanka – ta má světle zelenou barvu. Termicky loupaná pohanka se loupe za pomocí vysokých teplot (nad 200 °C) a tak je zbavena i většiny prospěšných látek v ní obsažených, proto má velký smysl toto řešit. Já vybírám vždy BIO kvalitu (menší riziko použitých chemikálií, plísní, oxidace, špatného skladování a pohanka je i čerstvější díky kratšímu řetězci).
Pohanková kaše s banánem a kokosem
Ingredience:
- 1 hrnek pohanky lámanky (namočte na 15-20 min)
- 1,5 hrnku mléka (dle chuti buď klasika, nebo rostlinná varianta)
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 1 lžíce předem namočené kustovnice
- na oleji orestovaný banán s kokosem
- na vrch sušené pšeničné klíčky
- skořice
Postup:
- Pohanku stačí předem namočit na cca 15 min a pak krátce povařit, nebo jen zalít vroucí vodou a nechat dojít pod pokličkou. Uvařenou pohanku pak zalijte mlékem.
- Kustovnici si předem namočte a pak přidejte do uvařené pohanky.
- Přidejte namleté lněné semínko.
- Banán orestujte, pak na pánvičku přidejte kokos a přidejte na vrch do kaše.
- Posypte pšeničnými klíčky a podávejte.
S konzistencí kaše se různě můžete hrát. Kdyby vám nevyhovovala struktura pohanky a máte raději hladké kaše, či krupice, zkuste uvařenou pohanku lehce promixovat tyčovým mixérem – stačí pár pulzů a docílíte tak hladší konzistenci, která chutná i více dětem. Dále můžete kaši zjemňovat mlékem, případně i vhodným tukem, např. ghí, či kokosový olej.
Dobrou chuť 🙂