Tento vývar vařím na noc v pomalém hrnci – díky nízké teplotě varu se vaří velmi šetrně, tedy i chutě se krásně zachovají, ale i veškeré živiny. Za zmínku stojí velmi dobře vstřebatelné bílkoviny, kolagen (který obsahuje aminokyseliny arginin, prolin a glycin). Arginin je důležitý pro tvorbu oxidu dusnatého (NO), který rozšiřuje krevní cévy, což napomáhá lepšímu okysličení, ale také snižování krevního tlaku. Toto ocení běžná populace, ale také sportovci, u kterých dobře okysličené svaly povedou k lepšímu a déle trvajícímu výkonu.
Vývar se hodí téměř vždy a já jej doporučuji snad každému jako základní součást jídelníčku. Nemusí se jednat konkrétně o králičí, může být maso-kostní (hovězí kosti), nebo vývar z kvalitního kuřete. Můžete ho jen popíjet buď ráno, nebo před spaním. Hodí se kdykoli, kdy máte doma maroda, nebo se cítíte být oslabeni, nebo si chcete zlepšit zažívání. Podporuje imunitní funkce a má blahodárné účinky na ozdravení trávicího traktu (aminokyselina prolin zaceluje střevní stěny a tak zamezuje syndromu propustného střeva).
Ingredience:
- Králík (můžete použít hřbet a třeba i hlavu)
- Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) – nasekaná nadrobno
- Petrželka
- Libeček
- Černý pepř (3 kuličky)
- Nové koření (2 kuličky)
Postup:
Do pomalého hrnce vložím maso, koření, zeleninu a zaliju studenou vodou. A jdu spát . Ráno na mě čeká rozvoněná kuchyň a hned po ránu si dopřávám šálek čerstvého vývaru ještě před snídaní.
Tip:
- Někdy mimo hřbet přidávám i stehno, nebo prsa. Ty pak ráno vyndám a mám tak hotové maso, které můžu použít např. do rizota. Toto je ideální možnost, jak najednou vařit víc jídel a ušetřit čas.
- Chcete víc podobných tipů, které vám ušetří čas? Přidejte se do kurzu, kde prakticky rozebírám, jak vařit zdravě, ale zároveň efektivně a rychle.