Hledáte inspiraci, co s sebou do přírody, nebo na cestování? Něco rychlého, jednoduchého, no zdravého a výživného zároveň?
Mám pro vás tip na oblíbené jídlo s sebou na cesty. Nejčastěji si připravím placky z luštěnin viz recept níže, k tomu zeleninový salát (libovolné variace listové zeleniny, k tomu např. okurka, rajče a něco klíčeného, např. vojtěška, lněný olej a lahůdkové droždí). K tomu přidávám ještě domácí kváskový chléb a ovocnou svačinku, viz recept níže. :-). A máte plnohodnotné jídlo, např. oběd plus svačina.
Placky z červené čočky, nebo z mungo fazolek
Ingredience:
- Šálek mungo fazolek, nebo červené čočky (přes noc namočených)
- ½ lžičky římského kmínu
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky kurkumy
- ½ lžičky strouhaného zázvoru
- 1 vejce
- Hrst bylinek – petrželka, nebo koriandr, nebo cokoli jiného zeleného
- Ghí na opékání
Postup:
- Vodu sceďte a mungo, případně čočku přesuňte do mixéru. Mixujte do hladka.
- Pak přidejte koření, ještě chvilku mixujte.
- Nařeďte směs vodou do konzistence těsta na lívance.
- Přidejte vejce a lehce našlehejte.
- Přidejte nasekané bylinky a zamíchejte.
- Ohřejte ghí na pánvi a ze směsi tvarujte lívanečky/placky. Placky opékejte z obou stran do zlata.
Kdyby těsto nedrželo pohromadě, je možné doplnit 1-2 lžíce kvalitní mouky. Lívanečky pak podávejte třeba s jogurtem a zeleninovým salátem.
Ovocno-lněná svačinka
Ingredience:
- 1 jablko, nebo hruška
- 1-2 lžíce lněných semínek (předem na noc namočit)
Postup:
- Scedíme vodu ze semínek a tyčovým mixérem pořádně mixujeme do „pěny“.
- Vedle si nastrouháme jablko (hrušku) a smícháme s rozmixovaným lněným semínkem.
Takto si připravíte výživnou ovocnou svačinku s kvalitními tuky. Len je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Do svačinky si můžete pak již přidat dle chuti i jiné ingredience, např. místo lnu použít chia semínka, nebo konopná semínka, můžete přidat trochu skořice, případně i medu, kdyby nestačilo sladké ovoce.