Zpět
Celozrnné žitné housky - Lýdia Pokorná Poradkyně pro výživu

Domácí celozrnné žitné housky

Čas přípravy 15 minutes
Doba vaření 20 minutes
Doba kynutí 1 hour 20 minutes
Celkový čas 1 hour 55 minutes
počet porcí 10 housek

Suroviny
  

  • 450 g žitné chlebové mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 15 g soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 droždí
  • 350 ml vody
  • 15 g kmínu
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 4 lžíce oleje

Postup
 

  • Připravte si kvásek - lehce ohřejte vodu, přidejte cukr a droždí. Rozmíchejte a nechte droždí aktivovat.
  • Mouku smíchejte se solí a kmínem a do suché směsi přidejte aktivované droždí.
  • Přidejte olej a vařečkou zpracujte těsto. Nechte jej hodinu kynout.
  • Po vykynutí z těsta tvarujte housky. Já potřu pracovní desku olejem, aby se těsto nelepilo a líp se s ním pracovalo. Vytvarované housky si přendejte na papírem vyložený plech a nechte ještě cca 20 minut dokynout.
  • Pečte zhruba 15-20 min při 230 stupních. Do trouby můžete dát mísu s vodou, která housky krásně zvláční.
Klíčová slova celozrnná, houska, pečivo, žitná mouka