Zpět
Jáhlový nákyp s tvarohem a borůvkami

Jáhlový nákyp s tvarohem

Čas přípravy 15 minutes
Celkový čas 45 minutes
počet porcí 8 porcí

Suroviny
  

  • 1 hrnek jáhlů
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu
  • hrst borůvek (nebo jakéhokoli jiného ovoce) (v chladném období např. hrušky)
  • hrst předem namočené kustovnice
  • sladidlo dle libosti (já dávám až na závěr: např. pokapu medem, nebo javorovým sirupem)
  • špetka soli

Postup
 

  • Uvaříme si jáhly. Ty si před varem důkladně propláchněte, několikrát je spařte vroucí vodou a pak vařte do měkka. Ideální je je namočit ve vodě na noc. Já si je vařím předem v rýžovaru ve větším množství, abych je na pečení samotné měla již připravené.
  • Až jsou jáhly uvařené, nechte je vychladnout a připravte si zbytek surovin.
  • Ve velké míse vyšlehejte tvaroh a vejce, přidejte sladidlo, špetku soli a jáhly.
  • Zamíchejte a na závěr opatrně vmíchejte sezónní ovoce dle chuti. Pokud budete dávat hrušky, je vhodnější je dát až na vrch jáhelníku, aby se lehce opekly.
  • Papírem si vyložte formu na pečení a vlijte vzniklou směs. Pečte cca 30 min na 170 °C.
  • Nechte dezert vychladnout, ideálně jej nechte přes noc v lednici a druhý den bude dezert ideální – bude držet tvar.