Zpět

Fermentovaná dvouzrnka s kozím sýrem a pečenou zeleninou

Celkový čas 30 minutes

Suroviny
  

  • 1 hrnek dvouzrnky
  • 1 lžíce jogurtu, kefíru, nebo jablečného octu
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • hrst sušených hub
  • strouhaný parmazán, nebo pecorino
  • kozí sýr
  • mrkve a cukety
  • sůl, pepř

Postup
 

Dva dny předem

  • Nejdřív namočíme dvouzrnku do dvojnásobného množství vody, do které přidáme buď jogurt, nebo kefír, či jablečný ocet. Zakryjeme utěrkou a necháme fermentovat 48 hodin při pokojové teplotě. Poté slejeme a opláchneme.

V den vaření

  • Sušené houby zalijeme hrnkem replé vody a necháme odstát.
  • Nahřejeme troubu na 180 stupňů a připravíme zeleninu na plech (zakápneme olivovým olejem a okořeníme). Tu pak pečeme cca 15 min. Během toho, co se zelenina peče, si připravíme dvouzrnku.
  • Šalotky a česnek nasekáme najemno.
  • Zahřejeme pánev a na trošce olivového oleje restujeme šalotky.
  • Přidáme česnek a po chvilce přidáme dvouzrnku, kterou restujeme pár minut.
  • Zalijeme ji vodou ze sušených hub a houby dle chuti klidně přidáme taky. Vaříme cca10-15 min do celkového změknutí.
  • Na závěr posypeme parmazánem, který jídlo dochutí, plus přidáme špetku pepře. Pokud máte čerstvé bylinky, tak je můžete přidat.
  • Podáváme s kozím sýrem a pečenou zeleninou 😊.