Zpět

Cizrna s pečenou dýní a miso pastou

Celkový čas 30 minutes
Chod hlavní chod, oběd, večeře
počet porcí 2 porce

Suroviny
  

  • 2 hrnky uvařené cizrny předem namáčené, nebo fermentované
  • 1/2 dýně Hokkaido, nebo máslové oloupané a nakrájené na kostky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky mugi miso
  • 1 snítek rozmarýnu
  • 1 lžíce shoyu, nebo tamari omáčky
  • šťáva z ½ citronu
  • drcený pepř
  • 1-2 hrsti nasekané hladkolisté petržele
  • olivový olej

Postup
 

Dva dny předem

  • Dejte fermentovat cizrnu - zalijte dvojnásobným množstvím vody, přidejte lžíci soli a 1-2 lžíce fermentační kultury (jogurt, kefír, jablečný ocet). Zamícjete a nechte 2 dny fermentovat.

Den přípravy jídla

  • Nejdřív si uvařte cizrnu. Já jsem si jí navařila víc a část jsem využila na toto jídlo, ze zbylé části dělám hummus. Cizrnu propláchnu a vařím v tlakovém hrnci v nové vodě cca 25 min. Do hrnce přidávám kousek řasy kombu.
  • Nechám nahřát troubu na 200 °C a připravím si dýni – nakrájím na kostky. Rozvrstvím ji na pečící papír, zakápnu olivovým olejem, posypu nasekaným rozmarýnem, nadrceným pepřem a miso pastou – pořádně promíchám. Peču 20 min.
  • Na pánvičce si zahřeji olej, osmahnu cibulku, přidám cizrnu, prolisovaný česnek a lžičku shoyu omáčky. Pak přidám dýni a lehce rozmačkám část celé směsi.
  • Na závěr přidám citronovou šťávu a nasekanou petrželku a podávám.
Klíčová slova cizrna, dýně, podzim, zima