100guvařené loupané pohankymechanicky loupané (zásadně ne termicky)
1cibule
200gkysaného zelíbez pasterace a konzervantů
1 lžičkasoli
1lžícemajoránkypříp. provensálske bylinky
1kostkabio zeleninového bujónubez glutamátu
1lžičkakmínu
2stroužkyčesneku
nasekané čerstvé bylinky
olivový, nebo řepkový olej
Postup
Co je nutné mít předem
Den předem si vařím fazolky adzuki - ty jsou již předem namáčené ve vodě, nejlépe fermentované. Vařím je v tlakovém hrnci s bobkovým listem a kouskem řasy.
V den vaření si ještě předem vařím pohanku v rýžovaru. To se dá ale stihnout i chytŕe během vaŕení, a to tak, že to bude první krok, který uděláte. Tzn. dáte vařit pohanku, a pak se vrhnete na další kroky.
Vaření
Připravíme si suroviny. Nakrájím si cibuli, kysané zelí zbavím šťávy a nakrájím jej na menší kousky.
Na pánvi zahřeju olej a opražím cibulku. Poté přidáme zelí a podlijeme vodou, cca 300 ml, přidáme sůl, bujón, kmín a majoránku. Pozvolna vaříme, až zelí změkne.
Na závěr přidáme pohanku a fazolky adzuki, utřený česnek a příp. ještě dochutíme. Přidáme nasekané bylinky a podáváme.
Klíčová slova adzuki, fermentované, kysané zelí, podzim, pohanka, zima