Jak použít luštěniny v kuchyni? A že se s nimi dá kouzlit i v dezertech? S použitím luštěnin v klasických dezertech vytvoříte zdravou alternativu ke klasickým dezertům, kterou můžete bez problému použít i jako chytrou svačinku plnou bílkovin. Takovou alternativou pak můžete přirozeně omezovat konzumaci cukru. Doplněním zahřívajícího koření se tento recept báječně hodí do chladného období.
Zkuste brownies skombinovat s arónií, která je tím vůbec nejlepším zdrojem jódu v našich lokálních podmínkách. Použijte buď čerstvou, nebo zavařenou. S hořkou čokoládou se báječně doplňuje.
Fazolové brownies
Čas přípravy 10 minutes minut
Doba vaření 30 minutes minut
Chod Dessert
počet porcí 8 porcí
Suroviny
- 400 g uvařených fazolek adzuki příp. fazule ledvina
- 80 g ovesných vloček
- 1 jablko, nakrájené na menší kousky
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- 100 ml kokosového oleje
- 80 g vysokoprocentní hořké čokolády (90 % a víc)
- 50 g strouhaného kokosu dle hustoty těsta buď přidat, nebo dát míň
- 100 ml mléka
- 1/2 lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- Hrst bobulovin např. borůvky, nebo arónie
- Drcené kakaové boby pro labužníky 🙂
Postup
- Troubu předehřejte na 180° C.
- Všechny ingredience kromě kakaových bobů a arónie dejte do mixéru. Mixujte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Pokud bude těsto moc řídké, přidejte víc strouhaného kokosu.
- Těsto vylijte do formy, vyložené pečícím papírem.
- Na vrch těsta rozmístěte arónii a kakové boby.
- Pečte zhruba 30-40 minut, průběžně kontrolujte. Po upečení nechte brownies dojít v teplé troubě.
- Nechejte je pak důkladně vychladnout a porcujte až pak. Opravdu nespěchejte, i když je to těžké .
Klíčová slova dezert, fazole