Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak jídlo přijímáte, s jakou energií a v jaké atmosféře ho připravujete? Co dalšího během jedení děláte a nad čím přemýšlíte? Shon a stres u jídla a hltání bez dostatečného žvýkaní mohou totiž ovlivnit, jak efektivně jídlo trávíte a vstřebáváte, stejně jako to, zda trpíme na nadýmání, pálení žáhy nebo nafouklé břicho.
Proces trávení začíná již v našich ústech
Dostatečným žvýkáním potravu změkčujeme, zvlhčujeme a mícháme slinami. Tím, že potravu koušeme na menší části a promícháváme se slinami, které obsahují trávicími enzymy, napomáháme pak i efektivnějšímu trávení a vstřebávání živin. Např. enzym ptyalin začíná rozkládat škroby. Pokud škroby dostatečně nerozkoušeme, můžeme pak pociťovat nadýmání a nafouklé břicho. Sliny obsahují také mnohé látky, které působí proti patogenům, např. enzym lysozym má schopnost narušovat buněčnou stěnu baktérií a je tak součástí nespecifické imunity.
Dostatečným žvýkáním navíc usnadňujeme práci žaludku a příslušným činným orgánům a tělu tak šetříme cennou energii. Citlivěji vnímáme i pocit sytosti a nehrozí pak přejídání a pocit těžkého žaludku.
- Každé sousto žvýkejte 30 – 50krát, smyslem je, aby jídlo ztratilo texturu před polknutím.
- Abyste nespěchali, vypněte všechny možné rozptylovače pozornosti – notebook, rádio, mobil.
- Dlouhé žvýkání vám usnadní takové malé cvičení – zkuste pečlivě vnímat chutě na jazyku, strukturu jídla, i emoce, které přináší každé bohaté sousto. Buďte plně přítomni a dýchejte zhluboka. Vědomé vnímání u jídla je základním předpokladem dobrého trávení.
Zbavte se stresu již u přípravy jídla, kterou si naopak vychutnejte
Znáte to – pokud jídlo připravujeme ve spěchu, nejspíš se nám něco připálí, něco nám upadne na zem, nebo se něčím polijeme. To, v jaké atmosféře jídlo připravujeme, se nejspíš promítne i do samotného jezení. Měli bychom udělat maximum pro to, abychom u jídla cítili příjemnou atmosféru. Pokud se nám povede zbavit se stresu a uvolnit se, aktivujeme parasympatikus (část autonomní nervové soustavy), který stimuluje proces trávení a vstřebávání živin.
- Na přípravu jídla si vyhraďte dostatek času. Pusťte si příjemnou hudbu, nebo se jiným způsobem snažte u přípravy jídla uvolnit. Vnímejte barvy potravin, vůně a chutě. To vše pomáhá aktivovat náš trávicí systém.
- Zajímavým tipem pro vás může být omezování stereotypů v kuchyni – pusťte se do přípravy něčeho pro vás netradičního. Opustíte tak autopilota a budete mnohem víc přítomni.
Jezte v příjemné atmosféře s příjemnou společností
Stres aktivuje opačnou část autonomního nervového systému – sympatikus, který trávení zpomaluje. Proto se u jezení ve stresu mohou objevit problémy jako nadýmání, pocit těžkého žaludku atp. Zkuste se proto na jídlo příjemně naladit.
- Pokud cítíte stres, zkuste pár minut hlubokého bráničního dýchání, které zpomalí tep a sníží krevní tlak, zároveň prokrví trávicí systém a aktivuje parasympatikus.
- Místo, kde budete jíst, mějte hezké, uklizené a zpestřeno, např. kytkou, nebo svíčkou pro navození příjemné atmosféry.
- Pokud již společnost, řešte u jídla příjemná témata – pracovní obědy, nebo obědy, u kterých řešíte náročné problémy, mohou navozovat spíše negativní emoce, jako stres, hněv, nebo frustraci. U jídla potřebujete opak. Berte jídlo jak váš čas na uvolnění během rušného dne.
V kuchyni dobře plánujte
Pokud se naučíte být v kuchyni efektivní a díky tomu odstraníte největší zdroje stresu a frustrace:
- „Vůbec nevím, co vařit, jdu tedy improvizovat.“
- „Zkusím tento recept, ups, nemám na to suroviny.“
Pak se teprve otevře prostor pro opravdové užívání si celého procesu – jak přípravy, tak i samotného jedení. Podle Ajurvédy velmi záleží i na energii, s jakou nakupujeme, s jakou vaříme a s jakou energií jídlo nakonec jíme. Jak to máte vy?
Pokud to chcete změnit, ráda vám s tím pomůžu ve svém kurzu.