Lýdia Pokorná - výživa

Když dávám Jonáška do školičky, kde tráví čas do odpoledních hodin, připravuji mu jednu větší svačinu, jednu takovou spíš na zobání a oběd. Tam, kam zatím chodíme my, si jídlo musíme připravovat, takže to vše dělám ráno. Ale může to být inspirace například pro jídlo do krabičky, když jdete s dětma na dýl ven, případně na cestování. 😊

První svačina – zobání

Většinou, když snídáme na sladko udělané obilninové kaše, např. pohankovou, amarantovou, svačinu dělám spíš slanou, nebo neutrální. Jde o to vyvažovat chutě během dne, aby žádná z chutí nebyla ve velké převaze – vše je o rovnováze.

Takže volím mix chutí, které nejsou ani sladké, ani slané: osvěžující okurka, olejnaté avokádo (bohaté na omega9 mastné kyseliny), předem namočené mandle.

Oběd – luštěninové těstoviny se zeleninou a mozzarellou

Základ: osmažená cibulka, na kostky nakrájená mrkev a červená řepa.

Do základu pach zamíchám uvařené luštěninové těstoviny (používám cizrnové, nebo hrachové, příp. i čočkové), celé posypu lahůdkovým droždím, na vrch položím plátky mozzarelly a pokapu olivovým olejem.

Mléčná vrstvená svačina:

Spodní vrstva: namleté ořechy (slunečnice a vlašské), našlehaná s jogurtem

Vrchní vrstva: avokádo namixované s borůvkami