Dnes něco na zahřátí 😊, máte rádi polévky? My ano, obzvlášť pokud se trochu ochladí, jako je tomu poslední dobou. V takové dny rádi připravujeme thajskou kokosovou polévku, která prohřeje, zasytí a zároveň nás jemně sladká kokosová chuť i příjemně naladí.

Ingredience:

  • 5-6 limetkových listů
  • 1 citronová tráva (limetkové listy a citronovou trávu seženete ve vietnamských potravinách – já je pak mrazím a mám je tak po ruce)
  • 1-2 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
  • 1 chilli paprička (kvůli našemu nejmenšímu dávám jen pár chilli vloček, vy si můžete dle chuti nasekat chilli, kolik snesete, pálivá chuť krásně prohřeje)
  • Pár plátků zázvoru
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml kokosového mléka (krásně zjemní chuť celého pokrmu)
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • 2 lžíce tamari
  • Zelenina podle chuti a sezony: šalotky, žampiony, mrkev, cuketa, pár cherry rajčátek
  • Bio tofu, kuřecí prsa, nebo krevety (vařím i pro vegetariána, takže používám tofu, ale mám polévku moc ráda i s kuřecím prsem, nebo krevetami)
  • Vajíčko na omeletu (můžete vynechat – záleží, zda se má jednat jen o polévku, nebo o hlavní chod)
  • Koriandr na posypání

Postup:

  1. Česnek a zázvor nasekáme na plátky. Citronovou trávu zbavíme spodní dřevnaté části – odkrojíme cca 2 cm a odloupneme svrchní část. Zbytek citronové trávy nakrájíme na zhruba 3cm kousky. Limetkové listy v rukách lehce natrhneme na pár místech.
  2. Zahřejme olej a až je hrnec dostatečně rozpálený, začneme restovat česnek, zázvor, citronovou trávu, limetkové listy a chilli. Restujeme cca 30 vteřin, až to krásně provoní. V ten moment tam vlijeme vývar a necháme vařit cca 10 minut.
  3. Přidáme cukr, tamari a kokosové mléko a počkáme, až začne zas bublat.
  4. Snížíme plamen a přidáme na kousky nakrájenou zeleninu a tofu (případně maso). Vaříme cca 10 minut – zelenina by měla být měkká, ale ne rozvařená.
  5. Pokapeme šťávou z limetky, ozdobíme koriandrem a podáváme.
  6. Pokud chcete, aby byl z polévky hlavní chod (co moc doporučuji 😊), podávejte s rýží, nebo rýžovými nudlemi a můžete přidat i kousky vajíčka navrch.

Výborně se hodí do chladnějšího počasí, ale i do suchého tepla. Když je zima, může být polévka víc pálivá. Pokud je ale horko, udělejte ji spíš jemnější a přidejte víc ochlazujícího čerstvého koriandru.

Pokud jde o slazení – vášnivé téma v dnešní době 😊. Pokud vám slazení vyloženě vadí, vynechte cukr, případně použijte dle vaší volby. Je ale dobré se se sladkou chutí naučit pracovat. Můžete dát jenom trošku, případně si vychutnat jen čistě přirozenou sladkou chuť kokosového mléka. Je dobré, pokud v jídle dokážeme vyvažovat všechny chutě, aby žádná nebyla příliš výrazní, zároveň bychom se neměli snažit některou chuť z našeho života vyřadit (např. sladkou). Každá chuť má totiž své místo v našem jídelníčku a zdaleka se nejedná jen o prožitek, jedná se i o aktivaci různých emocí, orgánů a o celkovou harmonii.

Dobrou chuť, 

Lyd 🙂