Jídlo vypadá složitě, ale není. Je tady jen klíčové to, že celý proces přípravy začíná 2 dny předem. Je to vlastné něco, k čemu se snažím své klienty postupně vést – naučit se jídlo připravovat postupně. Ale po dostatečné fermentaci je zrno
Číst dálKadeřávková polévka s mungo fazolkami
Tato polévka se výborně hodí do chladnějšího období (podzim, zima) a díky mungo fazolkám se hodí i jako lehčí oběd např. v kombinaci s kvalitním kváskovým pečivem. Kadeřávek je dobrým zdrojem kyseliny listové (i když ta je citlivá na tepelnou úpravu – má proto smysl ji
Číst dálDýňový dezert s řeckým jogurtem i s variantou bez mléka
Tento dezert je opravdu jednoduchý a skvěle se hodí pro období podzimu. Pro zpestření chutí můžete přidat ještě koření: špetku mletého zázvoru a muškátového oříšku a skvěle bude chutnat i perníkové koření. Já zvyknu mít již předem hotovy základy pro recepty. V tomto případě je
Číst dálHovězí ragů se zeleninou a celozrnnými těstovinami
Tohle jídlo je ideální připravovat v kombinaci s masovým vývarem. Maso z něj jednoduše použijete na tento recept. Já to dělávám tak, že si jako základ přiravím vývar a maso z něj si uložím do lednice, nebo rovnou zpracuji. Tím, že využijete maso z dlouho taženého
Číst dálCizrnový burgr
Tento recept dělám tak, že najednou zpracuji schválně velikou směs, kterou si rovnou připravím i do mrazáku. Je to výhodné v situacích, kdy není moc času připracovat jídlo. Takový burgr si můžete dát s burgrovou bulkou, sázeným vejcem, kvašenou zeleninou a avokádovou pastou (avokádo
Číst dálCizrnový hummus
Cizrnový hummus je univerzální jídlo. Hodí se buď na pečivo ke snídani či svačině, případně si jej můžete dát s pečenou zeleninou a třeba pohankou jako lehčí oběd.
Číst dálJemná cizrna s pečenou dýní a miso pastou
Toto jídlo může připomínat klasické kari, ale není tomu tak – koření je tady skutečně jen malinko, navíc je tady hojně čerstvých bylinek, které v kombinaci s miso pastou a shoyu omáčkou jídlu dodávají osvěžující termiku. Vhodné je tak i pro teplejší období –
Číst dálFazolky adzuki s kysaným zelím a pohankou
Toto je úžasný recept do chladnějšího období, ideálně pro podzim a zimu. Recept je inspirován receptem od Petra Klímy z jeho nádherné Luštěninové kuchařky. Pokud máte rádi luštěniny, moc tuto kuchařku doporučuji :-). Tento recept neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro lidi
Číst dálPošírovaný losos s pečenou zeleninou
Velmi doporučuji tuto šetrnou úpravu (případně přípravu na páře) používat na veškeré ryby, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny – především lososa a makrelu. Je velká škoda kupovat kvalitní ryby a pak je restovat na rozpálené pánvi při vysokých teplotách, kde se
Číst dálPlacky z červené čočky
Tyto placičky jsou velmi univerzální – hodí se jak na svačinu, nebo snídani, tak i na lehčí oběd nebo večeři, ideálně v kombinaci s teplou polévkou. Pokud vyrážíte na cesty, je to taky možnost, jak mít s sebou chutné a kvalitní jídlo do krabičky.
Číst dál